Првостепена пресуда генералу Младићу до 30. новембра

Срна
Првостепена пресуда генералу Младићу до 30. новембра

Хаг - Предсједник Хашког трибунала Кармел Агиус најавио је да ће суд првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу изрећи до 30. новембра и да је тако предвиђено стратегијом о окончању рада Трибунала до краја ове године.

Агиус је пресуду генералу Младићу најавио у Њујорку током првог сусрета са новим генералним секретаром УН Антониом Гутересом.


Он је "потврдио да је тај суд на путу да оконча свој посао до краја 2017. и да ће пресуде у посљедњим предметима против Младића и некадашњег премијера Херцег-Босне Јадранка Прлића бити изречене до 30. новембра", саопштено је данас из Хага.

На ту првостепену пресуду, када буде изречена, генерал Младић има право да уложи жалбу, коју ће, послије затварања Трибунала, размотрити судски Механизам, правни насљедник Трибунала.

Судско вијеће Хашког трибунала одбило је да генерала Младића пусти на привремену слободу ради лијечења у Русији, јер није увјерено да ће се вратити, упркос гаранцијама руске Владе.

Вијеће сматра да Младић има адекватан третман у притворској јединици и да се о њему старају медицински специјалисти у складу са међународним стандардима, те да "не постоји акутни медицински проблем који остаје неријешен".

Одбрана Младића тражила је хитну дозволу судског вијећа да му буде омогућено лијечење у Русији, јер је, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање генерала драстично погоршано у притвору, те је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтјев поткријепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске Амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лијечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбједност.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.

Младић је ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана