Правник Филип Лер -Мартин: Додик поразио OHR

nezavisne.com
Правник Филип Лер -Мартин: Додик поразио OHR

Бањалука - OHR је крајем 2007. године себи допустио да у сукобу са Милорадом Додиком, тадашњим премијером РС, буде поражен и од тада се OHR и међународна заједница у БиХ никад нису опоравили.

Ово у недавно објављеној књизи "Diplomatic Counterinsurgency" тврди Филип Лер-Мартин, канадски правник и стипендиста пројекта "Будућност дипломатије" на угледном америчком универзитету Харвард.

Он је као правник радио за OHR у БиХ, а био је и главни савјетник у Комисији за реформу полиције БиХ.

Лер-Мартин у својој књизи објашњава преломни тренутак који се десио 2007. године када је за високог представника у БиХ дошао Мирослав Лајчак и када је својим правним савјетницима дао задатак да напишу амандмане који ће ојачати институције БиХ тако што ће спријечити могућност блокирања одлука једноставним непојављивањем на сједницама.

Амандмани су написани, Лајчак их је потписао 19. октобра 2007, али одмах је стигла оптужба из Бањалуке, а Додик је Лајчаков позив прогласио неуставним и супротним Дејтонском споразуму који OHR мора штитити.

Реаговао је и Војислав Коштуница, тадашњи премијер Србије, тезом да је Лајчаков приједлог повезан са приједлогом међународне заједнице о независности Косова.

Владе које су у том тренутку стајале иза OHR-а нису имале интереса отварати други политички фронт поред Косова. Из тактичких преговора који су услиједили Лајчак и OHR изашли су поражени. До тада ниједан високи представник у БиХ није промијенио садржај своје одлуке након усвајања.

"Промјене на које је Додик покушао присилити Лајчака чиниле су се многим посматрачима као брзо рјешење за мали проблем. Такво схватање било је погрешно јер Додик је заправо нападао један од стубова на којима почива систем међународног надзора у БиХ", закључује се у књизи.

У књизи се констатује да OHR у томе више није играо напад већ одбрану, и упркос упутству Лајчака свом правном тиму да не мијења ништа од амандмана, попустио је и промијенио их.

Канадски правник у својој књизи тврди да је стратегија OHR-а била фокусирана на јачање државних институција, али да никад није постојала идеја да се у том контексту укине РС.

"Никад у свом раду у OHR-у нисам срео ниједног међународног званичника који би уопште размишљао о тој идеји", истиче се у књизи.

ЕУ дипломатија

Филип Лер-Мартин у књизи "Diplomatic Counterinsurgency" наводи да је у случају БиХ моћ са међународне заједнице и OHR-а пребачена на ЕУ и предлаже да Брисел треба да схвати да сукоб може снажно дестабилизовати БиХ. Он предлаже да Брисел одустане од досадашњег става да не жели утицати на уставни или институционални модел БиХ и да на почетку мора утврдити услове којима ће БиХ уопште бити квалификована за улазак у ЕУ.

"ЕУ дипломатија мора бити искрена према саговорницима из БиХ и мора нагласити да ратни циљеви као што су успостављање унитарне државе, укидање РС или отцјепљење од БиХ у директној супротности с чланством", сматра он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана