Позивна писма и визе под лупом због мигрантског таласа

Ведрана Кулага
Позивна писма и визе под лупом због мигрантског таласа

Сарајево - Све чешћи покушаји илегалних миграната да се преко територије БиХ домогну земаља ЕУ подигли су на виши степен контроле приликом овјере позивних писама за странце из високоризичних земаља, а под посебном лупом су и туристичке визе.

Западнобалканска рута је званично затворена, али мигранти и даље, уз помоћ криминалних група, незаконито пролазе, тако да, кажу у безбједносним институцијама БиХ, све државе на тој рути јесу или могу бити прихватилишта (такозвани хот спотови).

У БиХ су прије три године усвојена документа којима је пописано који су приоритети и задаци да би се успјешно носили са могућим надолазећим мигрантским таласом. Планом хитних мјера дефинисано је укупно 18 мјера, а недавно је Савјет министара БиХ направио пресјек његове реализације који је достављен у парламентарну процедуру.

У овом извјештају наглашено је да је Служба за послове са странцима БиХ појачала мјере у поступцима овјере позивних писама за странце из високоризичних миграцијских земаља да би биле спријечене злоупотребе издатих виза ради коришћења БиХ као транзитне земље с циљем одласка у земље ЕУ.

- Детаљнија анализа се врши у поступцима издавања визе са посебним фокусом на "туристичка путовања", а појачан је оперативни рад инспектора за странце - наведено је у тој информацији у којој нису прецизирали за колико је људи на овај начин онемогућен улазак у БиХ.

Осим тога, стални задатак граничара је да пажњу усмјере ка ризичним групама, те мушкарцима самцима који улазе без породице и без идентификационог документа.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић каже да је ситуација још под контролом, али да је тешко рећи какво нас прољеће и љето очекују.

- Ми смо појачали контроле приликом овјере писама, јер смо раније утврдили покушаје злоупотреба - казао је Ујић.

Илегални мигранти у БиХ најчешће долазе из Сирије, Пакистана, Либије, Авганистана, као и Палестине, Алжира, Ирана и Марока.

Капацитети

Министарство одбране БиХ доставило је у Парламент информацију о стању капацитета Оружаних снага БиХ који би могли да буду коришћени као центри за привремено прихватање и збрињавање избјеглица.

- Укупан број мјеста на локацијама Бугојна, Семизоваца, Бањалуке, Калиновика и Сарајева је могућ за 1.380 особа, уз напомену да би била потребна одређена санација објеката да би били функционални. Могуће је успоставити једно веће или два мања шаторска насеља за 500 до 700 особа у којима би добијали храну, питку воду, медицинску и основну правну помоћ - појаснили су у Министарству безбједности БиХ.

Слободан Ујић каже да има миграната у сарајевском кантону који су у приватном смјештају, али које стално надзиру инспектори.

- У случају масовнијег прилива, надлежни би морали да одреде даље кораке и локације које би биле коришћене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана