Позитивно мишљење добило 12 институција, а девет позитивно са скретањем пажње

Срна
Позитивно мишљење добило 12 институција, а девет позитивно са скретањем пажње

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је данас прву групу извјештаја финансијске ревизије за 2021. годину за 21 институцију БиХ, од којих је 12 добило позитивно мишљење на финансијске извјештаје и на усклађеност пословања са законима и прописима, саопштено је из Канцеларије за ревизију.

Истовремено је девет институција добило позитивно мишљење са скретањем пажње, односно указано им је на одређене аспекте пословања у вези са усклађеношћу активности, финансијских трансакција и информација са релевантним законима и другим прописима.

Канцеларија за ревизију скренула је Уставном суду БиХ пажњу на неефикасно и неефективно успостављање система јавних интерних финансијских контрола, док је Централној изборној комисији пажња скренута јер геоинформациони систем који је набављен 2018. године још није стављен у функцију.

Позитивно мишљење са скретањем пажње добила је и Агенција за статистику БиХ јер се путем уговора о дјелу ангажују особе дужи временски период или у континуитету током године за обављање послова систематизованих радних мјеста, као и послова који нису у опису постојећих радних мјеста, а трајног су карактера.

Дирекцији за економско планирање БиХ пажња је скренута јер Правилник о унутрашњој организацији није усклађен с одлукама Савјета министара, као и Регулаторној агенцији за радијациону и нуклеарну безбједност, којој је пажња скренута и због тога што је и ове године наставила ангажовати спољног сарадника на основу уговора о дјелу на пословима из описа систематизованих радних мјеста.

Ревизори су Канцеларији за разматрање жалби скренули пажњу на ангажовање лица по основу уговора о дјелу за послове који се налазе у опису послова радних мјеста утврђених Правилником о унутрашњој организацији.

Конкуренцијском савјету БиХ скренута је пажња јер након добијања извјештаја о обављеној финансијској ревизији за 2020. годину није доставило одговор Канцеларији за ревизију о предузетим активностима на реализацији датих препорука.

Савјету за државну помоћ БиХ пажња је скренута на ангажман особља по основу уговора о дјелу и исплате накнада након истека мандата чланова Савјета, а Управи БиХ за заштиту здравља биља на ангажовање лица путем уговора о дјелу у континуитету, дужи временски период, за послове који се односе на систематизована радна мјеста.

Извјештаји су доступни на веб-страници Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана