Pozitivno mišljenje dobilo 12 institucija, a devet pozitivno sa skretanjem pažnje

Srna
Pozitivno mišljenje dobilo 12 institucija, a devet pozitivno sa skretanjem pažnje

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je danas prvu grupu izvještaja finansijske revizije za 2021. godinu za 21 instituciju BiH, od kojih je 12 dobilo pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje i na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisima, saopšteno je iz Kancelarije za reviziju.

Istovremeno je devet institucija dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, odnosno ukazano im je na određene aspekte poslovanja u vezi sa usklađenošću aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa relevantnim zakonima i drugim propisima.

Kancelarija za reviziju skrenula je Ustavnom sudu BiH pažnju na neefikasno i neefektivno uspostavljanje sistema javnih internih finansijskih kontrola, dok je Centralnoj izbornoj komisiji pažnja skrenuta jer geoinformacioni sistem koji je nabavljen 2018. godine još nije stavljen u funkciju.

Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobila je i Agencija za statistiku BiH jer se putem ugovora o djelu angažuju osobe duži vremenski period ili u kontinuitetu tokom godine za obavljanje poslova sistematizovanih radnih mjesta, kao i poslova koji nisu u opisu postojećih radnih mjesta, a trajnog su karaktera.

Direkciji za ekonomsko planiranje BiH pažnja je skrenuta jer Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije usklađen s odlukama Savjeta ministara, kao i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, kojoj je pažnja skrenuta i zbog toga što je i ove godine nastavila angažovati spoljnog saradnika na osnovu ugovora o djelu na poslovima iz opisa sistematizovanih radnih mjesta.

Revizori su Kancelariji za razmatranje žalbi skrenuli pažnju na angažovanje lica po osnovu ugovora o djelu za poslove koji se nalaze u opisu poslova radnih mjesta utvrđenih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Konkurencijskom savjetu BiH skrenuta je pažnja jer nakon dobijanja izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji za 2020. godinu nije dostavilo odgovor Kancelariji za reviziju o preduzetim aktivnostima na realizaciji datih preporuka.

Savjetu za državnu pomoć BiH pažnja je skrenuta na angažman osoblja po osnovu ugovora o djelu i isplate naknada nakon isteka mandata članova Savjeta, a Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja na angažovanje lica putem ugovora o djelu u kontinuitetu, duži vremenski period, za poslove koji se odnose na sistematizovana radna mjesta.

Izvještaji su dostupni na veb-stranici Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana