Потписан споразум о безбједнијој размјени података о умрлима

Срна
Потписан споразум о безбједнијој размјени података о умрлима

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Српске Младен Милић потписали су данас у Бањалуци споразум о кориштењу података о умрлим лицима, који ће омогућити безбједнију размјену података на дневном нивоу и убрзати провјеру вјеродостојности информација о корисницима Фонда.

Решићева је навела да потписивање Споразума о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига, који су евидентирани у матичној књизи умрлих и пренесени у Централну базу, представља унапређење дугогодишње успјешне сарадње Министарства и Фонда ПИО.

"Од данас ћемо користити безбједносно много квалитетнију апликацију, која ће Фонду ПИО обезбиједити ажурирање података на дневној бази, што ће допринијети и бржој провјери преминулих корисника, те смањити злоупотребе приликом исплате пензија", рекла је Решићева новинарима након потписивања Споразума.

Она је појаснила да ће Споразум допринијети унапређењу сарадње у безбједносном смислу, али и унапређењу саме технологије, јер су до сада подаци били ажурирани на мјесечном нивоу, а за њихову размјену кориштена је застарјела технологија.

Милић је навео да ће нова технологија омогућити да се подаци који буду унесени у књигу умрлих у било којој локалној заједници у Републици Српској истог момента нађу и у бази података Фонда ПИО.

"Истог момента приступа се обустављању исплате пензије, односно, уколико има насљедник, онда он подноси захтјев за остваривање права на породичну пензију", рекао је Милић.

Наводећи да досадашња пракса није обавезивала кориснике права на пензију да достављају потврду о животу, он је рекао да је било великих проблема и значајних одлива средстава из буџета, јер вријеме смрти није правовремено пријављивано.

"Наставићемо да пратимо савремена достигнућа информационих технологија у овој области, мада и сада можемо рећи да је безбједност података 100 одсто загарантована", додао је Милић.

Према његовим ријечима, има 210.000 корисника права на пензијско-инвалидско осигурање који живе у Републици Српкој, док око 50.000 њих живи ван територије Српске.

Милић је навео да ће кључна тачка разовора на 10. јубиларним сусретима директора фондова ПИО са простора бивше Југославије бити како да се максимално заштити размјена података између фондова.

"Подаци се и сада размјењују, али то су размјене на мјесечном или кварталном нивоу, због чега долази до финансијских губитака, јер немамо правовремене податке о наступима смрти корисника", рекао је Милић.

Када је ријеч о корисницима пензијско-инвалидских права који су та права остварили на одређен нелегалан начин, Милић је подсјетио да је Фонд ПИО Српске још крајем 2011. године покренуо акцију "Стоп преварама, до пензије поштено", која је, уз досљедну примјену законских прописа у буџету уштедила до сада око 30 милиона КМ, јер та средства нису исплаћена.

"Поднијели смо и неколико стотина кривичних пријава због прилагања фалсификоване медицинске документације из здравствених установа из региона, на основу које су појединци остварили права на инвалидску пензију", рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана