Послодавцима олакшан посао

Маријана Миљић
Послодавцима олакшан посао

Бањалука - Министарство финансија РС поново је јуче упутило обавјештење о новом обрачуну плата у Српској, а послодавци, с друге стране, поручују да су им правила сада јаснија, али да ће књиговођама бити потребно вријеме да уђу у нови систем рада.

Из Министарства финансија РС саопштено је да је циљ измјена радног и пореског законодавства повећање плате свим запосленим у приватном и јавном сектору.

- Износ бруто плате остаје на истом нивоу, послодавац има исти трошак, а радник прима већу плату. Трошкове повећања плата свих запослених у Српској сносе буџети РС и локалних заједница, који се одричу дијела пореза на доходак у корист радника - наведено је у саопштењу Министарства финансија.

Сва документа којима се појашњава и прописује нови обрачун плата доступна су на интернет страници Министарства финансија и Пореске управе.

Из Уније удружења послодаваца РС поручују да је након свих организованих састанака начин обрачуна плата књиговођама сада пуно јаснији.

- Све нејасноће у вези са новим обрачуном плата на посљедњем састанку смо разјаснили. Након посљедњих упутстава требало би да све ствари свима буду пуно јасније. Немамо толиких проблема у разумијевању законодавства, колики је проблем тај што књиговође нису баш све ствари схватиле на прави начин с обзиром на то да је за све то било јако мало времена и на брзину се све одигравало - казао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Нагласио је да је било довољно организованих едукација послодаваца у вези са новим начином обрачуна плата те да ће Пореска управа РС бити на располагању свим онима који буду имали неке нејасноће у вези са овим послом.

- Биће отворени и инфо-телефони за све оне који буду имали неке нејасноће. Мислим да не би требало никакав проблем да се деси. Очекује нас пуно посла јер треба да буду промијењени уговори у раду и на крају анекси уговора. Такође, пуно посла очекује и Пореску управу - навео је Тривић и додао да очекује да у року од два-три мјесеца књиговође савладају у потпуности нова правила.

Измјенама закона плате радницима у Српској од августа у РС требало би да буду увећане за 30 марака.

Објашњења кроз примјере

Послодавцима и радницима на увид је дата измјена законодавства с циљем повећања плата у РС, модел за прерачун плате и коефицијената, промјене у подношењу мјесечне пријаве 1002 и ПД 3100, примјери обрачуна плата, као и закони и правилници који регулишу ову област.

У документима се наводи да је у Закону о раду измијењен појам плате, при чему плата подразумијева плату прије опорезивања, а бруто плата је плата увећана за доприносе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана