Порезници истражују шверц меса у 2013.

Свјетлана Шурлан
Порезници истражују шверц меса у 2013.

Бањалука - Акција "Месо", у којој је до сада откривен непријављени промет меса вриједан око 43 милиона марака, биће настављена, а Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ затражила је од надлежних институција податке о подстицајима за пољопривреду који су исплаћени 2013. године.

Акција "Месо" започета је средином 2013. године, а за 43 милиона КМ непријављеног промета меса Управа је обвезницима обрачунала накнадну обавезу плаћања ПДВ-а у износу од 6,2 милиона КМ.

Само од почетка ове године УИО је покренуо више од десет контролних активности и том приликом открио утају пореза у милионским износима. Врхунац акције било је прошлонедјељно хапшење чланова породице Лијановић, међу којима министра пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Јерка Иванковића Лијановића и предсједника Народне странке "Радом за бољитак" Младена Иванковића Лијановића. Њих двојица су са још девет лица, међу којима је и министар трговине ФБиХ Милорад Бахиљ, ухапшени због милионске утаје пореза. Сви ухапшени су осумњичени за организовани криминал у вези са неплаћањем пореза, пореском утајом и прањем новца, чиме су стекли противправну имовинску корист у износу већем од 11,6 милиона КМ.

У УИО су рекли да су до половине ове године у оквиру акције "Месо" окончали девет контрола, те установили додатне обавезе плаћања ПДВ-а у укупном износу од 1,53 милиона КМ.

Прометом меса порез су утајила предузећа "МИ Ракитно" и "БИП Комерц" из Посушја, "З.Д.И. Продукт" из Широког Бријега, "Суша-Комерц" из Високог, "Месница Башић" и "Баш група" из Тузле и "Бајра" из Травника. Поред њих, незаконитостима приликом промета меса бавила су се и предузећа "Далмата" из Чапљине и "Месна индустрија ШИК" из Лакташа. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана