Порески дуг скочио за 37 милиона КМ

Марина Чигоја
Порески дуг скочио за 37 милиона КМ

Бањалука - Дуг за порезе и доприносе у РС на крају септембра ове године износио је 1,496 милијарди марака и повећан је за 37,39 милиона у односу на исти прошлогодишњи период.

Према подацима Пореске управе РС овај дуг односи се на 312.743 пореска обвезника.

- Укупан дуг пореских обвезника према Пореској управи РС крајем септембра је износио 1,496 милијарди КМ, што представља повећање од 2,49 одсто у односу на исти период лани - казали су у Пореској управи РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да су на раст дуга утицали проблеми са којима су се привредници суочили усљед поплава.

- Основни разлог повећања дуга и немогућности фирми да измире обавезе је тај што су многе страдале у поплавама и немају обртног капитала. У 90 одсто случајева то је разлог повећања дуга - казао је Згоњанин и изразио очекивање да ће у наредном периоду, када се предузећа стабилизују, дуг почети да се смањује.

Листу највећих пореских дужника и даље предводе "Шуме РС" са дугом од 70,77 милиона КМ. Том јавном предузећу дуг ће бити отписан с обзиром на то да је утврђено да су "Шуме" новац који је требало да уплаћују у буџет, а који би им се потом вратио, намјенски утрошиле.

Одмах иза њих је требињски "Новотекс" који је у стечају са дугом од 50,24 милиона, те "Бирач" из Зворника који је такође у стечају са 33,72 милиона КМ. Међу пет највећих дужника су и Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука са дугом од 31,89 милиона, те "Жељезнице РС" из Добоја које дугују 23,61 милион КМ.

Према подацима Пореске управе, укупан дуг јавних здравствених установа тренутно износи 100,7 милиона марака.

Због неизмирених текућих обавеза Пореска управа је упутила захтјев Фонду здравственог осигурања за умањење транше домовима здравља "Свети Никола" из Милића и "Свети Сава" из Шековића, те домовима здравља из Власенице и Сребренице.

У Пореској управи су подсјетили да је закључком Владе РС из јуна ове године свим јавним здравственим установама у Српској наложено да редовно измирују текуће обавезе по основу бруто плата и накнада, да уплате доприносе за ПИО за све раднике који су стекли услове за пензију и да све доспјеле обавезе са крајем маја измире до краја ове године. Здравственим установама остављена је могућност да обавезе измире једнократном уплатом главнице уз отпис камате или да затраже репрограм.

Истим закључком дата је препорука Пореској управи да не покреће принудну наплату дуга од здравствених установа, већ да уколико оне не измирују текуће обавезе, упути допис Фонду здравственог осигурања да им умањи траншу за износ неизмирене обавезе и тај новац пребаци директно на рачун јавних прихода.

Принудна наплата

Пореска управа РС у првих осам мјесеци ове године принудно је наплатила 12,62 милиона марака.

- На крају августа било је активно 128.813 поступака принудне наплате због дуга од 395,3 милиона марака - истакли су у Пореској управи РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана