Пореска управа: Рекордна наплата прихода у прошлој години

Срна
Пореска управа: Рекордна наплата прихода у прошлој години

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске прикупила је у прошлој години укупно 2,740 милијарди КМ што је за 10 одсто или 257,6 милиона КМ више него у 2020. години, уз раст наплате по свим врстама прихода.

Повећање у односу на предпандемијску 2019. годину је 11 одсто или 262,3 милиона КМ, саопштено је из Пореске управе.

Такође, наплата јавних прихода у прошлој години већа је и у односу на планирану наплату за 2021. годину, и то за 215,2 милиона КМ, односно девет процената више.

Директни порези су у прошлој години наплаћени у износу од 485,5 милиона КМ, што је за пет процената или 21,1 милион КМ више него годину раније.

Доприноси су у 2021. години наплаћени у износу од 1,792 милијарди КМ, што је за 153,6 милиона КМ или девет одсто више него у 2020. години.

Остали јавни приходи у прошлој години наплаћени су у износу 462,8 милиона КМ, што је за 82,9 милиона КМ или 22 процента више него у 2020. години.

У Пореској управи наводе да је на позитивне показатеље у наплати јавних прихода утицало више фактора, међу којима су свакако и мјере које је доносила Влада Републике Српске са циљем превазилажења посљедица пандемије.

Сви званични показатељи указују на чињеницу да, упркос свим изазовима које је са собом донијела пандемија, није дошло до смањења плата запослених, нити значајног отпуштања радника, нити смањења јавних прихода.

У саопштењу се истиче да је раст наплате јавних прихода у 2021. години забиљежен у свим сегментима јавних прихода и поред повећања неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањења и укидања наплате одређених такси.

Додаје се да је један од важних фактора стабилне наплате и увођење нових електронских услуга, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода, те редовне активности Пореске управе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана