Poreska uprava: Rekordna naplata prihoda u prošloj godini

Srna
Poreska uprava: Rekordna naplata prihoda u prošloj godini

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske prikupila je u prošloj godini ukupno 2,740 milijardi KM što je za 10 odsto ili 257,6 miliona KM više nego u 2020. godini, uz rast naplate po svim vrstama prihoda.

Povećanje u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu je 11 odsto ili 262,3 miliona KM, saopšteno je iz Poreske uprave.

Takođe, naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je i u odnosu na planiranu naplatu za 2021. godinu, i to za 215,2 miliona KM, odnosno devet procenata više.

Direktni porezi su u prošloj godini naplaćeni u iznosu od 485,5 miliona KM, što je za pet procenata ili 21,1 milion KM više nego godinu ranije.

Doprinosi su u 2021. godini naplaćeni u iznosu od 1,792 milijardi KM, što je za 153,6 miliona KM ili devet odsto više nego u 2020. godini.

Ostali javni prihodi u prošloj godini naplaćeni su u iznosu 462,8 miliona KM, što je za 82,9 miliona KM ili 22 procenta više nego u 2020. godini.

U Poreskoj upravi navode da je na pozitivne pokazatelje u naplati javnih prihoda uticalo više faktora, među kojima su svakako i mjere koje je donosila Vlada Republike Srpske sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije.

Svi zvanični pokazatelji ukazuju na činjenicu da, uprkos svim izazovima koje je sa sobom donijela pandemija, nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika, niti smanjenja javnih prihoda.

U saopštenju se ističe da je rast naplate javnih prihoda u 2021. godini zabilježen u svim segmentima javnih prihoda i pored povećanja neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenja i ukidanja naplate određenih taksi.

Dodaje se da je jedan od važnih faktora stabilne naplate i uvođenje novih elektronskih usluga, odnosno automatizacija procesa naplate javnih prihoda, te redovne aktivnosti Poreske uprave Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana