Помпео и Пленковић: САД ће "погурати" реформске процесе у БиХ и региону и пут у ЕУ и НАТО

ГС
Помпео и Пленковић: САД ће "погурати" реформске процесе у БиХ и региону и пут у ЕУ и НАТО

ДУБРОВНИК - Амерички државни секретар Мајк Помпео и хрватски премијер Андреј Пленковић данас су разговарали о евроатлантском путу региона, између осталог и БиХ.

Помпео је изразио наду да ће регион доћи до краја тог процеса, те је казао да ће САД искористити своја дипломатска средства да "погура" реформске процесе који, у финишу, воде и до уласка у ЕУ и НАТО.

- Ми ћемо инвестирати своје дипломатске капацитете да би се постигле добре ствари за Европу, добре ствари за народ Хрватске и добре ствари за регион - рекао је Помпео, преноси портал Кликс.

Пленковић је потцртао да Хрватска пружа пуну подршку свим сусједима који желе у ЕУ.

- Ми смо то доживјели као свој политички задатак, да региону дамо кључну подршку и осигурамо оно што су и хрватски интереси. За нас је посебно важно питање БиХ, 25 година је од Дејтона, сматрамо да управо та земља, на коју смо упућени и која је упућена на нас, треба обезбједити пуну равноправност свих народа који тамо живе. На том трагу смо и водили дијалог са свим представницима – нагласио је Пленковић.

Мајк Помпео је данас био на састанку са премијером Хрватске, министром иностраних послова и министром одбране, а главна тема је укидање виза за Хрвате који улазе у САД и хрватски одабир америчке понуде борбених авиона. Међутим саговорници су разговарали и о другим темама које се тичу региона и БиХ.

Помпео: Хрватска да не даје стратешке пројекте Кини

САД траже да Хрватска стратешке пројекте не даје у руке Кинезима, јер национална безбједности мора бити приоритет и не смије бити угрожена, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео.
Он каже да је "ризик за грађане висок" ако се на конкурсу појаве тендери из Кинеске комунистичке партије који су "најјефтинији".

"Хрватска као чланица НАТО-а мора бити сигурна да су њени стратешки приоритет заштићени и сигурни од оних који желе да раде на начин на који ми не бисмо радили једни другима. Само то тражимо", рекао је Помпео за Хину.

Амерички државни секретар тврди да су се Кинези појавили овдје да од Хрватске "узму новац".

"Вјерујемо да ће хрватско вођство учинити добре одлуке за свој народ", рекао је Помпео, који борави у посјети Хрватској.

Он је најавио да ће хрватски грађани ускоро моћи да путују у САД без виза, да су "све препреке ријешене" и да ће се то догодити сљедећих мјесеци.

Помпео је најавио да би ускоро могло да буде ријешено и питање споразума о двоструком опорезивању, с циљем даљег јачања економске сарадње између двије земље.

"Када гледамо да се кинеска Комунистичка партија овдје третира на различит начин од европске или америчке компаније, то не помаже, већ одвраћа људе да улажу свој капитал у Хрватску", рекао је Помпео и додао да је оптимистичан да ће се ствари на том плану побољшавати.

Он је рекао да су односи двије земље снажни и да америчка страна жели да буде сигурна да "сваки пут кад постоји прилика да америчка компанија улаже у Хрватску или хрватска у САД ништа томе не стоји на путу".

Америчка администрација против је учествовања "Хуавеија" у изградњи 5Г интернетских мрежа у свијету, тврдећи да ће кинески телекомуникацијски див предати податке Пекингу који ће их користити за шпијунажу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана