Похапшени главни људи Исламске државе у Европи

Горан Маунага
Похапшени главни људи Исламске државе у Европи

Беч - Аустријска полиција ухапсила је у петак у Бечу, Грацу и Линцу 13 радикалних исламиста, међу којима и вехабијског проповједника из БиХ Мирсада Омеровића.

Хапшења су изведена у склопу велике међународне акције кодног назива "Палмира", усмјерене против радикалних исламиста из БиХ који сарађују са терористичком организацијом Исламска држава. Ухапшени Омеровић је главни осумњичени, а државни тужилац Аустрије је саопштио да је међу ухапшенима и држављанин БиХ под псеудонимом Висит Д, који важи за главног човјека Исламске државе за регрутацију младих муслимана у Европи за џихад и који је портпарол европског огранка Исламске државе. Омеровић се у четвртак увече опростио од родитеља с намјером да се пресели у Сирију, али је ухапшен у акцији специјалне јединице "Кобра" која је услиједила у петак око четири часа. Омеровић је добијао наредбе директно од вође Исламске државе Абу Бакара ал-Багдадија или преко посредника аустријског џихадисте М. Мохамеда.

Акција

Акција је изведена по налогу Окружног суда у Грацу, а у њој је учествовало чак 500 полицајаца, међу којима и припадници специјалне јединице аустријске полиције "Кобра". Суд је издао 20 налога за хапшења широм Аустрије, а саслушано је 16 особа. Претресено је 40 станова, аутомобила, џамија и исламских установа у оквиру истраге о борцима који су се придружили радикалним снагама у Сирији и Ираку. Због сумње да су чланови терористичке организације, траје потрага за још 20 особа. Ухапшени и осумњичени имају између 15 и 45 година. Ради се о највећој полицијској акцији у послијератној историји Аустрије, а у њу је укључено седам држава.

- Осумњичени су праћени двије године, а заплијењени су оружје, електронски материјал, новац и терористички пропагандни материјал - саопштило је аустријско тужилаштво.

Ухапшени су осумњичени да финансирају и регрутују џихадисте за Исламску државу, а полиција је у цијелој Аустрији стављена у стање приправности због опасности од одмазде исламиста. Највише хапшења било је у околини џамија у округу Ленд у Грацу.

- Ово је једна од највећих акција служби државне безбједности и представља изузетан успјех. Она шаље поруку џихадистима да нису безбједни у Аустрији - рекла је министар унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл Лајтнер. ...

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана