Подршка доктору Лазићу - човјеку који је спасио безброј живота

Срна
Подршка доктору Лазићу - човјеку који је спасио безброј живота

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Општинска борачка организација "Илиџански борац" упутила је писмо подршке са жељама за брз опоравак љекару Миодрагу Лазићу, ратном хирургу у болници "Жица" у Блажују, који је оболио од вируса корона и налази се у болници у Нишу у тешком стању.

- Човјек који је спасио безброј живота, преко чијих је руку у хируршким рукавицама протекла ријека крви „најсветија српска река од које настадоше све друге“, данас се бори против смртоносног невидљивог непријатеља - на живот и смрт против вируса - наводи се у писму подршке.

Из ове борачке организације поручују да нема тога што Илиџанци не би урадили за свог доктора Лазу, али да у овом Армагедону не помажу митраљези илиџанских витезова, нити молитве оних које је спасио из канџи смрти, већ само његова болница и он сам.

Припадници "Илиџанског борца" подсјећају да је доктор Лазић у рату дошао на, како је тада рекао, "најтеже ратиште у Босни" на два дана, задржао се три године, а са Илиџанцима остао довијека.

- Да се не преда умору који нас све полако стиже. Да се радује животу. Не дај се докторе! Не дај се Лазо! Илиџа ће се молити за тебе! - поручују из ове борачке организације.

У писму подршке подсјећа се и на запис из ратног дневника доктора Лазића када је дошао на Илиџу: "Радим у крви, паклу и тузи, али и радости живота. Поносан сам на ову болницу и све њене раднике, али до лудила уморан. Туга, бол, радост. Све заједно лудило".

Писмо подршке Лазићу упутили су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и чланови Удружења Осмог одреда - Илиџа Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Доктор Лазић (65) је специјализовао хирургију на ВМА у Београду у тридесетој години и постао један од најмлађих хирурга. Радио је у Војној болници у Нишу, а онда прешао на Хируршку клинику Клиничког центра. Данас ради као руководилац Ургентног центра у Нишу.

Као добровољац, у септембру 1992. године, Лазић је дошао у болницу Коран у Пале. Послије мјесец дана, као шеф хируршке екипе, дошао је на Илиџу и радио у ратној болници "Жица" у Блажују.

Као једини хирург за стомак и грудни кош радио је скоро двије године на простору најширег ратишта Републике Српске - пет општина са више од 100.000 становника. Са неколико хирурга, љекара опште праксе и средњег медицинског особља примјер је херојства "људи у бијелом".

Сјећања из рата записао је у књизи "Дневник ратног хирурга" коју је објавила Новинска агенција Републике Српске - Срна.

О доктору Лазићу снимљен је документарни филм "Дневник ратног хирурга", аутора Синише Грабежа у продукцији Телевизије Републике Српске.

Његова светост патријарх Павле одликовао је доктора Лазића за његов рад у Републици Српској Орденом светог Саве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана