Podrška doktoru Laziću - čovjeku koji je spasio bezbroj života

Srna
Podrška doktoru Laziću - čovjeku koji je spasio bezbroj života

ISTOČNA ILIDžA - Opštinska boračka organizacija "Ilidžanski borac" uputila je pismo podrške sa željama za brz oporavak ljekaru Miodragu Laziću, ratnom hirurgu u bolnici "Žica" u Blažuju, koji je obolio od virusa korona i nalazi se u bolnici u Nišu u teškom stanju.

- Čovjek koji je spasio bezbroj života, preko čijih je ruku u hirurškim rukavicama protekla rijeka krvi „najsvetija srpska reka od koje nastadoše sve druge“, danas se bori protiv smrtonosnog nevidljivog neprijatelja - na život i smrt protiv virusa - navodi se u pismu podrške.

Iz ove boračke organizacije poručuju da nema toga što Ilidžanci ne bi uradili za svog doktora Lazu, ali da u ovom Armagedonu ne pomažu mitraljezi ilidžanskih vitezova, niti molitve onih koje je spasio iz kandži smrti, već samo njegova bolnica i on sam.

Pripadnici "Ilidžanskog borca" podsjećaju da je doktor Lazić u ratu došao na, kako je tada rekao, "najteže ratište u Bosni" na dva dana, zadržao se tri godine, a sa Ilidžancima ostao dovijeka.

- Da se ne preda umoru koji nas sve polako stiže. Da se raduje životu. Ne daj se doktore! Ne daj se Lazo! Ilidža će se moliti za tebe! - poručuju iz ove boračke organizacije.

U pismu podrške podsjeća se i na zapis iz ratnog dnevnika doktora Lazića kada je došao na Ilidžu: "Radim u krvi, paklu i tuzi, ali i radosti života. Ponosan sam na ovu bolnicu i sve njene radnike, ali do ludila umoran. Tuga, bol, radost. Sve zajedno ludilo".

Pismo podrške Laziću uputili su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i članovi Udruženja Osmog odreda - Ilidža Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Doktor Lazić (65) je specijalizovao hirurgiju na VMA u Beogradu u tridesetoj godini i postao jedan od najmlađih hirurga. Radio je u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda prešao na Hiruršku kliniku Kliničkog centra. Danas radi kao rukovodilac Urgentnog centra u Nišu.

Kao dobrovoljac, u septembru 1992. godine, Lazić je došao u bolnicu Koran u Pale. Poslije mjesec dana, kao šef hirurške ekipe, došao je na Ilidžu i radio u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju.

Kao jedini hirurg za stomak i grudni koš radio je skoro dvije godine na prostoru najšireg ratišta Republike Srpske - pet opština sa više od 100.000 stanovnika. Sa nekoliko hirurga, ljekara opšte prakse i srednjeg medicinskog osoblja primjer je herojstva "ljudi u bijelom".

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi "Dnevnik ratnog hirurga" koju je objavila Novinska agencija Republike Srpske - Srna.

O doktoru Laziću snimljen je dokumentarni film "Dnevnik ratnog hirurga", autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske.

Njegova svetost patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića za njegov rad u Republici Srpskoj Ordenom svetog Save.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana