Почела сједница Народне скупштине о спорној резолуцији

ГС
Почела сједница Народне скупштине о спорној резолуцији

БАЊАЛУКА – Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске са само једном тачком дневног реда - разматрање и заузимање става о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ управо је почела.

Усвајање ове резолуције, коју су подржали и посланици СДС-а и ПДП-а на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изазвало је оштре реакције у Републици Српској.

Сједница се држава у згради Владе Републике Српске, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

У складу са Пословником, заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу потписани посланици навели су да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

- На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини - наводи се у захтјеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана