Почела сједница Народне скупштине: Ђорђе Поповић нови министар саобраћаја

Срна
Почела сједница Народне скупштине: Ђорђе Поповић нови министар саобраћаја

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је почела девета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске, а прије расправе о предложеном дневном реду ове сједнице, заклетву је пред посланицима положио нови министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, који је кадар ДНС-а.

Он је именован на приједлог Владе Српске, а на поменутој позицији раније је био Неђо Трнинић.

СНСД је поднио приједлог да нови потпредсједник Народне скупштине Републике Српске из реда бошњачког народа буде посланик те странке Денис Шулић.
Процедура његовог именовања биће обављена у оквиру посљедње скупштинске тачке - избор и именовања.

На предложеном дневном реду је Приједлог Декларације Народне скупштине Републике Српске о положају српског народа у Црној Гори, приједлог народног посланика Небојше Вукановића.

Пред посланицима су и приједлози закона о Граду Источно Сарајево и о измјени Изборног закона Републике Српске, а оба би на приједлог Клуба посланика СНСД-а требало да буду разматрани по хитном поступку.

Народна скупштина би требало да разматра Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, по хитном поступку, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о метрологији у Републици Српској, такође, по хитном поступку.
На предложеном дневном реду су и приједлози закона о инспекцијама Републике Српске и о измјенама и допунама Закона о штрајку.
Пред послацима су и Нацрт закона о заштити узбуњивача – приједлог народног посланика Драшка Станивуковића, Нацрт закона споразумном вансудском финансијском реструктурирању, Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року и Нацрт закона о посредовању у промету непокретности.

Скупштина би требало да разматра и нацрте закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе, који су приједлог народног посланика Милана Петковића.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022. година, Приједлог стратегије за унапређење и заштиту права припрадника националних мањина у Републици Српској за период 2020-2024. година, Приједлог стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2020. до 2024. године и Приједлог Буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2020. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана