Počela sjednica Narodne skupštine: Đorđe Popović novi ministar saobraćaja

Srna
Počela sjednica Narodne skupštine: Đorđe Popović novi ministar saobraćaja

BANjALUKA- U Banjaluci je počela deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a prije rasprave o predloženom dnevnom redu ove sjednice, zakletvu je pred poslanicima položio novi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, koji je kadar DNS-a.

On je imenovan na prijedlog Vlade Srpske, a na pomenutoj poziciji ranije je bio Neđo Trninić.

SNSD je podnio prijedlog da novi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda bude poslanik te stranke Denis Šulić.
Procedura njegovog imenovanja biće obavljena u okviru posljednje skupštinske tačke - izbor i imenovanja.

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, prijedlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Pred poslanicima su i prijedlozi zakona o Gradu Istočno Sarajevo i o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, a oba bi na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a trebalo da budu razmatrani po hitnom postupku.

Narodna skupština bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj, takođe, po hitnom postupku.
Na predloženom dnevnom redu su i prijedlozi zakona o inspekcijama Republike Srpske i o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.
Pred poslacima su i Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača – prijedlog narodnog poslanika Draška Stanivukovića, Nacrt zakona sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Skupština bi trebalo da razmatra i nacrte zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koji su prijedlog narodnog poslanika Milana Petkovića.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog strategije razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019-2022. godina, Prijedlog strategije za unapređenje i zaštitu prava pripradnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godina, Prijedlog strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2020. do 2024. godine i Prijedlog Budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana