Плата изнад просјека у 13 градова и општина

Анита Јанковић
Плата изнад просјека у 13 градова и општина

Бањалука - На ком степену је развој Републике Српске најбоље говори чињеница да свега 16 локалних заједница, од укупно 64, има плате изнад просјека, док је разлика између најниже и највише плате по општинама чак 673 марака.

Просјечна нето зарада у прошлој години у Српској је износила 831 марака, а мање плате од републичког нивоа примали су радници у чак 48 локалних заједница.

Рекордери по највећим платама лани су били радници у Угљевику, Станарима и Гацку, на чије је рачуне лијегало више од хиљаду марака.

Плате изнад републичког просјека добијали су и запослени у Бањалуци, Броду, Вишеграду, Зворнику, Источном Дрвару, Источном Мостару, Источном Сарајеву и Источном Новом Сарајеву, затим Трнову, Рудом, Сребреници, Грацку, Требињу и у Фочи.

Најмање нето плате, према подацима Републичког завода за статистику, биле су у Купресу и у Доњем Жабару.

Према подацима које је објавио Завод видљиво је да су највеће плате исплаћиване у општинама које имају руднике, термо и хидроелектране, те шуме и разна друга природна богатства која се експлоатишу у великим количинама.

Начелник Угљевика Василије Перић каже да радници у овој општини имају највише плате у Српској у посљедњих неколико година, те да је и стопа незапослености знатно нижа него у остатку ентитета.

- Препознатљиви смо по угљу који се у Угљевику копа већ 100 година и на бази њега је настао велики привредни капацитет, предузеће "Рудник и Термоелектарне Угљевик" које производи од 35 до 40 одсто укупне потрошње електричне енергије у РС - рекао је Перић.

Он је нагласио да је локална заједница планским приступом развоја и разним инвестицијама допринијела да Угљевик постане једна од најразвијенијих општина у Српској. Он је подсјетио да је Угљевик за вријеме бивше Југославије била једна од најнеразвијенијих општина тадашње државе.

Иако су Станари најмлађа општина у Српској, просјечне плате радника су 1.074, а по заради их прате запослени у Гацку који у просјеку добијају 1.002 марке. С друге стране, много је више општина у којима радници имају плате мање од просјека, па је тако у општини Купрес просјечно примају 469 марака, а у Доњем Жабару 519 марака.

Економски аналитичар Зоран Павловић тврди да је стање економије у мањим заједницама у односу на Бањалуку катастрофално до чега је довело гашење и приватизација индустријских капацитета по којима су многе мање општине биле препознатљиве.

- У малим срединама практично нема привредних активности због чега би све општине које су испод републичког просјека по примању личних доходака требало сврстати у категорију неразвијених како би добиле специјалне погодности за оживљавање економије - појашњава Павловић и савјетује да се успори са експлоатацијом природних ресурса који нису обновљиви.

Општине са највећом просјечном платом

Угљевик 1.142

Станари  1.074

Гацко      1.002

Бањалука  964

Фоча         920

Општине са најмањом просјечном платом

Купрес              469

Доњи Жабар    519

Језеро                563

Костајница        578

Крупа на Уни    623

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана