Пласирана намјерна лаж с циљем дискредитације премијера Вишковића

ГС
Пласирана намјерна лаж с циљем дискредитације премијера Вишковића

БАЊАЛУКА - СДА и медији под њиховом контролом не одустају од хајки и не бирају средства како би оспорили постојање Републике Српске и свих званичника који раде у корист њеног напретка, али и свих оних који су учествовали у њеном стварању.

Уз објаву тек сегмената документа, свједочење официра Главног штаба Жељка Керкеза максимално су злоупотријебили. Објављујући једино по њих подобне дијелове транскрипта, само су замазали очи јавности.

Тако су, цитирањем само дијелова свједочења, покушали створити слику и да је Радован Вишковић мијењао Керкеза у периоду који се односи на догађаје у и око Сребреници у јулу '95, мада је и сам официр свједочио да је прије тога преузео команду.

“О: Ја сам, пре почетка те операције, значи у периоду од 28. јуна до 6. јула, био на одсуству у циљу обиласка породице. А касније сам био на командном месту”.

“П: Дакле, 6. јула сте се вратили поново на своју дужност”?

“О: Тако је”.

Поновним извлачењем из контекста, те објављујући сегмент транскрипта који им је послао Меморијални центар Сребреница или они који стоје иза цијеле приче, неки федерални медији наводе да је премијер Вишковић присуствовао, па чак и наређивао депортовање заробљеника. Ако се погледа оригинални документ, у чијем је посједу АТВ, јасно је да су медији из другог ентитета, а који су под утицајем СДА, свјесно изоставили и кључне дијелове свједочења о локацији Поточари.

То показује њихову јасну намјеру да се, без обзира на све, подметне нешто званичнику Републике Српске, те низ нелогичности у њиховим тврдњама да је Радован Вишковић, по чину ниже рангирани официр, издавао наређења официрима вишим по чину. Због смјелих измишљотина и данас из Српске стижу бројне реакције. Да је одавно постало јасно да одређени сарајевски медији, по налогу обавјештајних и параобавјештајних бошњачких служби безбједности, чине све да дискриминишу српски кадар, тачније све оне Србе у институцијама Републике Српске и БиХ када им својим принципијелним ставом засметају, тврди први човјек Парламента Републике Српске.

“Измишљање политичког Сарајева о разним догађајима и вежући те догађаје за политичаре из Републике Српске је непрекидно и перманентно. Мислим да се тако не гради суживот, тако се Република Српска не жели унутар БиХ и то је показивање с једне стране немоћи, а с друге стране жеље да се сви Срби могу оквалификовати као потенцијални ратни злочинци и одговорни пред овдашњим судовима”, рекао је Недељко Чубриловић, предсјендик НСРС.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић поручује да када год политичком Сарајеву различите околности у земљи или ван ње не иду наруку, декларисани бошњачки србомрсци и острашћени политичари скромних могућности, јуришају на све што би могло осумњичити или оптужити кључне политичке личности Републике Српске.

С њом је сагласан и предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Средоје Новић каже, напади на предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића су плод монтаже Обавјештајно-безбједносне агенције, инструисане из највишег врха СДА како би се скренула пажња са стања у Федерацији БиХ и у врху ове странке.

“Из овога се потпуно јасно види политичка инструкција ОБА која је извукла из својих материјала снимак и затамнила га на дијеловима који се односе на потпуно треће лице, а све је урађено како би се скренула пажња са ситуације у Федерацији и оног што потреса политички врх СДА. ОБА је очито у функцији само једне странке и жели да управља процесима у БиХ. Све то почиње да губи смисао и заиста не знам због чега то треба политичарима највишег ранга да се упуштају у такве послове”, истакао је Средоје Новић, предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић оцјењује да су напади на предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића у функцији, како предстојећих локалних избора, тако и укупне ситуације и односа унутар СДА. Истог је мишљења и његов страначки колега и шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту Српске. Игор Жунић тврди да је овим нападима откривена политичка улога “Меморијалног центра Сребреница”. 

“Ово је скретање са теме, скретање са проблема које има СДА унутар своје политичке партије и практично скретање и са једног става међународне заједнице која полако почиње да увиђа да бошњачка политика, глимећи стално жртву и на томе извлачећи бенефите, није ни коректан, ни реалан фактор за даље односе у БиХ”, нагласио је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Из Удружења грађана “Ветерани Републике Српске” поручују, било би коректно да се Бошњаци позабаве доказаним злочинцима у својим редовима који су на високим функцијама, а не да измишљањем и фалсификовањем разних докумената покушавају да мистификују и народу представе премијера Српске Радована Вишковића у ружном свјетлу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана