Писмо против Додика и СНСД представницима ЕУ и САД

Танјуг
Писмо против Додика и СНСД представницима ЕУ и САД

САРАЈЕВО - Председавајући два дома Парламентарне скупштине БиХ, Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић упутили су заједничко писмо на неколико стотина адреса у Европској унији и САД у којем упозоравају на актуелну ситуацију у БиХ и могућност, како тврде, ескалације тензија које прави Милорад Додик и политика коју воде политичари из Републике Српске.

"Можемо са сигурношћу рећи да би БиХ данас била доста стабилнија и успјешнија држава да није било деловања политичке странке СНСД предвођене Милорадом Додиком", наводи се у писму пренео је сарајевски портал klix.

Звздић и Изетбеговић у опишном писму тврде да је Додик, како кажу, у 15 година, испочетка скромно, а временом све отвореније и дрскије, он са својим сарадницима кочио напред БиХ на њеном евроатланском путу и чинили све да задрже апартхејд у односу на Хрвате и Бошњаке у Републици Српској", наводи се у писму.

Осврћу се и на наметнуту одлуку бившег високог представника Валентина Инцка о забрани и санкционисању негирања геноцида и кажу: "На ову одлуку је уедила реакција власти у ентитету Републике Српске, предвођену СНСД-ом Милорада Додика, која је изазвала најтежу кризу у земљи од потписивања Дејтонског мировног споразума, која би, уколико се хитно не реагује, могла резултирати несагледивим последицама".

Говорећи о Додиковој идеји "враћања надлежности ентитетима" у писму наводе да је то еуфемизам за противуставно стављање ван снаге закона државе БиХ на простору Републике Српске и, како тврде, формирање парадржавних институција у том ентитету.

Изетбеговић и Звиздић, између осталог, подсећају да су ЕУ и САД међу потписницима Дејтонског споразума и да имају обавезу да реагују у, како кажу, случају кршења његових одредби, као и да се очекују конкретне активности које би потврдиле подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана