Pismo protiv Dodika i SNSD predstavnicima EU i SAD

Tanjug
Pismo protiv Dodika i SNSD predstavnicima EU i SAD

SARAJEVO - Predsedavajući dva doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović uputili su zajedničko pismo na nekoliko stotina adresa u Evropskoj uniji i SAD u kojem upozoravaju na aktuelnu situaciju u BiH i mogućnost, kako tvrde, eskalacije tenzija koje pravi Milorad Dodik i politika koju vode političari iz Republike Srpske.

"Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila dosta stabilnija i uspješnija država da nije bilo delovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom", navodi se u pismu preneo je sarajevski portal klix.

Zvzdić i Izetbegović u opišnom pismu tvrde da je Dodik, kako kažu, u 15 godina, ispočetka skromno, a vremenom sve otvorenije i drskije, on sa svojim saradnicima kočio napred BiH na njenom evroatlanskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj", navodi se u pismu.

Osvrću se i na nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida i kažu: "Na ovu odluku je uedila reakcija vlasti u entitetu Republike Srpske, predvođenu SNSD-om Milorada Dodika, koja je izazvala najtežu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja bi, ukoliko se hitno ne reaguje, mogla rezultirati nesagledivim posledicama".

Govoreći o Dodikovoj ideji "vraćanja nadležnosti entitetima" u pismu navode da je to eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru Republike Srpske i, kako tvrde, formiranje paradržavnih institucija u tom entitetu.

Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu da reaguju u, kako kažu, slučaju kršenja njegovih odredbi, kao i da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana