Пензије треба повећати од три до пет одсто

Маријана Миљић
Пензије треба повећати од три до пет одсто

Бањалука - Народна скупштина РС обавезала је Владу да због тешког материјалног положаја пензионера изнађе могућност за ванредно повећање пензија од три до пет одсто од 1. јануара идуће године.

Ова одлука Народне скупштине објављена је у "Службеном гласнику РС", а јуче је ступила на снагу. У Влади кажу да још не знају да ли ће доћи до повећања пензија.

- Влада и без обавјештења Народне скупштине РС сматра да треба повећати пензије. Међутим, још не знамо да ли ће до тога доћи, јер чекамо праве параметре о економским учинцима ове године. Морамо имати утемељење и сигуран извор средстава за повећање пензије - поручио је Савановић.

Наглашава да су пензије у Српској мале и да их треба повећати, али да с друге стране мора бити пронађен реалан оквир одакле би већи издаци били финансирани.

- Ако буде простора за повећање било каквих исплата из буџета, онда ће пензионери први бити обухваћени тим повећањем - казао је Савановић и подвукао да Влада чини све да најстаријој популацији у Српској буду повећана примања.

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС Младен Милић такође истиче да Влада чини максималне напоре да у потпуности испоштује одредбе закона које прописују редовно годишње усклађивање пензија, али и њихово ванредно повећање уколико за то буду стечени финансијски услови, односно обезбијеђени реални извори финансирања.

- У посљедње четири године имали смо три редовна усклађивања и два ванредна повећања пензија за укупно 11,21 одсто. То није довољно, али у том периоду Словенија, Србија, Хрватска и Црна Гора замрзавале су, па чак и смањивале, пензије за своје кориснике права - навео је Милић.

Нагласио је да је за сада тешко говорити о повећању и евентуалним процентима повећања без претходно обезбијеђених реалних извора финансирања и детаљне анализе.

- Незахвално је говорити у овом тренутку шта би било могуће и колико је реално евентуално ванредно повећање пензија за више од 250.000 корисника права у земљи и иностранству у наредној години, а да тиме не буде угрожена стабилност буџета - навео је Милић.

За исплату пензије за више од 250.000 пензионера на мјесечном нивоу тренутно су потребна 84 милиона КМ у бруто износу.

- Свако повећање, па било оно и минимално, захтијева обезбјеђење додатних неколико милиона марака на мјесечном, односно неколико десетина милиона КМ на годишњем нивоу. За повећање пензија за само један одсто мјесечно је потребно обезбиједити додатних готово милион, односно нешто више од десет милиона КМ на годишњем нивоу - истакао је Милић.

Као могуће изворе из којих би могао бити црпљен додатни новац за пензије Милић наводи велика потраживања Фонда ПИО на основу неуплаћених доприноса, која тренутно са каматама износе око 420 милиона КМ, смањење обима сиве зоне рада, али и спречавање пријављивања запослених на најнижу основицу.

- Уколико би дио потраживања из претходног периода био наплаћен, повећан број пријављених на обавезно осигурање и за њих уредно плаћани доприноси и уз уштеде и прерасподјеле, могли бисмо говорити о евентуалном испуњењу захтјева Народне скупштине и Удружења пензионера о повећању пензија - рекао је Милић.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ је истакао да је Народна скупштина са разлогом обавезала Владу да повећа пензије.

- Ми ћемо инсистирати на повећању пензија, јер пензионери тешко живе и са примањима која мјесечно добијају не могу саставити ни пола мјесеца - навео је Ракуљ и додао да пензије морају бити повећане и да Влада треба да изнађе изворе финансирања.

Економска политика

Управни одбор Удружења пензионера РС затражио је од Владе да размотри могућности да у економској политици за 2017. годину буде планирано ванредно повећање пензија.

Тиме би, како је истакнуто, бар дјелимични био побољшан материјални положај пензионера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана