Партије постале успутна станица за личне интересе

Дарко Момић
Партије постале успутна станица за личне интересе

БАЊАЛУКА - Од укупно 83 посланика Народне скупштине Републике Српске, изабраних на општим изборима 2018. године, више од петине или њих 17 промијенило је политичку партију, односно посланички клуб и посланичку групу у оквиру које дјелује у републичком парламенту.

Прва тумбања настала су у Клубу посланика СДС-а, и то прије конститутивне сједнице НСРС која је одржана 19. новембра 2018. године, када су новоизабрани посланици ове странке из Добоја Данијел Јошић и Небојша Марић саопштили да неће бити чланови Клуба СДС-а, већ да ће наступати као самостални посланици. Њих двојица и данас дјелују као независна посланичка група иако је Јошић у међувремену изабран за замјеника предсједника добојског СНСД-а.

Врло брзо послије Добојлија из тзв. “Обренове групе” Клуб СДС-а напустио је и Костадин Васић који је прешао у Уједињену Српску и данас је шеф посланичког клуба те странке. Осипање СДС-а настављено је почетком јуна ове године, када је Дарко Митрић приступио СДС-у Семберије бившег потпредсједника СДС-а Миће Мићића. Митрић тренутно дјелује као члан Клуба посланика СП-а Петра Ђокића.

Готово упоредо са промјенама у СДС-у први потреси су задесили ДНС тадашњег лидера Марка Павића. Клуб посланика ове странке одмах послије конститутивне сједнице напустила су четворица од укупно 12 посланика, међу којима и тадашњи замјеник предсједника странке Недељко Чубриловић. Он је врло брзо формирао Демократски савез (ДЕМОС) у оквиру којег и данас дјелују. Осипање је настављено у фебруару ове године, када је и странку и Клуб посланика ДНС-а напустио в.д. замјеника предсједника те странке Милан Радовић који је на ту функцију именован послије оставке Марка Павића и избора Ненада Нешића за в.д. предсједника ДНС-а. Посланички клуб ове странке од почетних 12 тренутно броји само пет посланика, јер су током прошле седмице из њега иступили донедавни генерални секретар и шеф Клуба Дарко Бањац и посланик из Бијељине Дико Цвијетиновић. Њих двојица ће убудуће наступати као самостални посланици.

Најозбиљнији ударац послије ДНС-а доживио је Клуб посланика СП-а који је крајем јануара ове године напустило пет од укупно седам дотадашњих посланика. Ипак, Ристо Марић врло брзо се предомислио и вратио у матично јато, док је четворо посланика предвођених Гораном Селаком половином марта формирало СПС и данас дјелују као клуб посланика те странке. С друге стране, социјалистима Петра Ђокића се, као што смо навели, у јуну ове године придружио Дарко Митрић, тако да ова странка тренутно има четири посланика која су неопходна за формирање Клуба посланика.

Посљедње измјене биле су у Клубу НДП-а Драгана Чавића који је званично напустио бивши замјеник предсједника те странке Крсто Јандрић. Он је ову странку напустио врло брзо послије избора, односно након одлуке врха НДП-а да из опозиционих пређе у владајуће редове. Јандрић је тада остао члан Клуба посланика НДП-а, али у петак је јавно саопштио да напушта и клуб и да ће убудуће дјеловати као самостални посланик. Интересантно је да је Јандрић током посљедње сједнице НСРС највише времена провео са Миланом Радовићем за кога се говори да ће формирати нову странку.

Једини посланички клуб у којем се ништа није мијењало је Клуб посланика ПДП-а који и данас чини девет посланика изабраних 2018. године. Ни Клуб посланика СНСД-а није напустио ниједан посланик, али за разлику од ПДП-а, клубу најјаче странке приступио је Мијо Перкунић. Он је половином маја прошле године напустио Клуб “Заједно за БиХ” који од тада дјелује као посланичка група три бошњачка посланика из СДА.

Политиколог Љубинко Јовић каже да су, теоријски, функције политичких партија окупљање истомишљеника и остваривање друштвених интереса, али и појединачних личних интереса.

- Наши политичари као да су заборавили на прве двије функције, а два пута подвукли ову задњу. Ако се читава политика сведе на то, онда партије губе на значају, а јачају појединци и њихови интереси - каже Јовић.

Морални радар

Љубинко Јовић каже да политичко прелијетање имамо на свим странама и да је питање само ко какав морални радар има, истичући да је посљедњих дана у центру пажње ДНС.

- Шта се то промијенило у политици ДНС-а, па се донедавни генерални секретар Дарко Бањац више не проналази у њој и најављује формирање сопствене партије? Одговор је јасан, партија је одлучила да пређе у опозиционе клупе, а оне су ипак мало неудобније - закључује Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана