Partije postale usputna stanica za lične interese

Darko Momić
Partije postale usputna stanica za lične interese

BANjALUKA - Od ukupno 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, izabranih na opštim izborima 2018. godine, više od petine ili njih 17 promijenilo je političku partiju, odnosno poslanički klub i poslaničku grupu u okviru koje djeluje u republičkom parlamentu.

Prva tumbanja nastala su u Klubu poslanika SDS-a, i to prije konstitutivne sjednice NSRS koja je održana 19. novembra 2018. godine, kada su novoizabrani poslanici ove stranke iz Doboja Danijel Jošić i Nebojša Marić saopštili da neće biti članovi Kluba SDS-a, već da će nastupati kao samostalni poslanici. Njih dvojica i danas djeluju kao nezavisna poslanička grupa iako je Jošić u međuvremenu izabran za zamjenika predsjednika dobojskog SNSD-a.

Vrlo brzo poslije Dobojlija iz tzv. “Obrenove grupe” Klub SDS-a napustio je i Kostadin Vasić koji je prešao u Ujedinjenu Srpsku i danas je šef poslaničkog kluba te stranke. Osipanje SDS-a nastavljeno je početkom juna ove godine, kada je Darko Mitrić pristupio SDS-u Semberije bivšeg potpredsjednika SDS-a Miće Mićića. Mitrić trenutno djeluje kao član Kluba poslanika SP-a Petra Đokića.

Gotovo uporedo sa promjenama u SDS-u prvi potresi su zadesili DNS tadašnjeg lidera Marka Pavića. Klub poslanika ove stranke odmah poslije konstitutivne sjednice napustila su četvorica od ukupno 12 poslanika, među kojima i tadašnji zamjenik predsjednika stranke Nedeljko Čubrilović. On je vrlo brzo formirao Demokratski savez (DEMOS) u okviru kojeg i danas djeluju. Osipanje je nastavljeno u februaru ove godine, kada je i stranku i Klub poslanika DNS-a napustio v.d. zamjenika predsjednika te stranke Milan Radović koji je na tu funkciju imenovan poslije ostavke Marka Pavića i izbora Nenada Nešića za v.d. predsjednika DNS-a. Poslanički klub ove stranke od početnih 12 trenutno broji samo pet poslanika, jer su tokom prošle sedmice iz njega istupili donedavni generalni sekretar i šef Kluba Darko Banjac i poslanik iz Bijeljine Diko Cvijetinović. Njih dvojica će ubuduće nastupati kao samostalni poslanici.

Najozbiljniji udarac poslije DNS-a doživio je Klub poslanika SP-a koji je krajem januara ove godine napustilo pet od ukupno sedam dotadašnjih poslanika. Ipak, Risto Marić vrlo brzo se predomislio i vratio u matično jato, dok je četvoro poslanika predvođenih Goranom Selakom polovinom marta formiralo SPS i danas djeluju kao klub poslanika te stranke. S druge strane, socijalistima Petra Đokića se, kao što smo naveli, u junu ove godine pridružio Darko Mitrić, tako da ova stranka trenutno ima četiri poslanika koja su neophodna za formiranje Kluba poslanika.

Posljednje izmjene bile su u Klubu NDP-a Dragana Čavića koji je zvanično napustio bivši zamjenik predsjednika te stranke Krsto Jandrić. On je ovu stranku napustio vrlo brzo poslije izbora, odnosno nakon odluke vrha NDP-a da iz opozicionih pređe u vladajuće redove. Jandrić je tada ostao član Kluba poslanika NDP-a, ali u petak je javno saopštio da napušta i klub i da će ubuduće djelovati kao samostalni poslanik. Interesantno je da je Jandrić tokom posljednje sjednice NSRS najviše vremena proveo sa Milanom Radovićem za koga se govori da će formirati novu stranku.

Jedini poslanički klub u kojem se ništa nije mijenjalo je Klub poslanika PDP-a koji i danas čini devet poslanika izabranih 2018. godine. Ni Klub poslanika SNSD-a nije napustio nijedan poslanik, ali za razliku od PDP-a, klubu najjače stranke pristupio je Mijo Perkunić. On je polovinom maja prošle godine napustio Klub “Zajedno za BiH” koji od tada djeluje kao poslanička grupa tri bošnjačka poslanika iz SDA.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da su, teorijski, funkcije političkih partija okupljanje istomišljenika i ostvarivanje društvenih interesa, ali i pojedinačnih ličnih interesa.

- Naši političari kao da su zaboravili na prve dvije funkcije, a dva puta podvukli ovu zadnju. Ako se čitava politika svede na to, onda partije gube na značaju, a jačaju pojedinci i njihovi interesi - kaže Jović.

Moralni radar

Ljubinko Jović kaže da političko prelijetanje imamo na svim stranama i da je pitanje samo ko kakav moralni radar ima, ističući da je posljednjih dana u centru pažnje DNS.

- Šta se to promijenilo u politici DNS-a, pa se donedavni generalni sekretar Darko Banjac više ne pronalazi u njoj i najavljuje formiranje sopstvene partije? Odgovor je jasan, partija je odlučila da pređe u opozicione klupe, a one su ipak malo neudobnije - zaključuje Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana