Пахор: Одбијам идеје о промјени граница на Балкану, нисам знао за „non paper“

ГС
Пахор: Одбијам идеје о промјени граница на Балкану, нисам знао за „non paper“

ЉУБЉАНА - Предсједник Словеније Борут Пахор данас се обратио јавности и изнио своје ставове о великој потреби што бржег укључивања земаља западног Балкана у Европску унију те је поручио да је искрени и доказани пријатељ БиХ и да није знао ништа о „non paperu“ током посљедње посјете Сарајеву.

Истакао је да одлучно подржава проширење ЕУ на западни Балкан и да је ширење ЕУ на државе западног Балкана геополитички приротет прве категорије.

-Заговарам да би било најбоље када би се ЕУ одлучила да у разумном кратком року укључи све земљезападног Балкана и да томе прилагоди своју стратегију ширења. Позивам све лидере западног Балкана да брже проведу реформе и направе корак на путу ка ЕУ - казао је, преноси портал Кликс.

Сматра да је проширење ЕУ на Балкан заправо и питање времена и не само политичке воље.

-Ако се то не догоди, за посљедицу може имати раст национализма у тим државама и ангаован утицај трећих држава. Укључење западног Балкана у ЕУ би значило очување цјеловитости држава, рјешавање њихових проблема и допринијело би стабилности цијелог региона и цијеле Европе - рекао је Пахор.

Сматра да би чланство у ЕУ „умањило наивне идеје о мијењају граница које се не могу догодити мирним путем“.

-Одбијам све опасне идеје о промјени граница - нагласио је он.

Говорећи о БиХ и његовој посљедњој службеној посјети Сарајеву нагласио је да је искрени и доказани пријатељ БиХ и да је као предсједник Словеније у БиХ био седам пута.

- На посљедњем састанку са члановима Предсједништва БиХ нисам знао ништа о „non paperu”, ни прије ни касније. Замислима о коначном распаду Југославије се одлучно противим, јер сматрам да то није могуће постићи мирним путем - нагласио је.

Казао је да је о томе и јавно говорио, а највише је било одјека у Собрању у Сјеверној Македонији.

-Један сам од ријетких лидера који тако јасно наглашавају значење помирења за будућност. Заговаратељ сам цјеловите БиХ и њене евроатлантске будућности - додао је.

Од понедјељка се у региону спекулише о томе да ли је словеначки премијер Јанез Јанша заиста послао неслужбени дипломатски документ у Брисел, који говори о новом цртању граница на подручју бивше Југославије.

Словеначки портал Нецензурисано објавио је наводни „non paper“, односно неслужбени дипломатски документ који говори о идеји приступања Републике Српске Србији и уједињењу Косова с Албанијом.

Новинар овог портала Примож Цирман рекао је за „Глас Српске“ да овај документ постоји, али се још не зна ко га је и гдје написао.

- Нажалост, још нисмо успјели сазнати ко званично стоји иза њега, јер је “без главе” и потписа, али оно што је готово сигурно јесте то да он није настао у словеначком Министарству иностраних послова. Према нашим сазнањима, један његов дио највјероватније је написан у Будимпешти, али је он у бриселским круговима проглашен “словеначким”, јер су у његовој дистрибуцији учествовали људи из кабинета премијера Јанеза Јанше - рекао је Цирман, наводећи да је, иако је Јанша то покушао да демантује, овај документ ипак завршио и на столу предсједника Европског савјета Шарла Мишела.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана