Pahor: Odbijam ideje o promjeni granica na Balkanu, nisam znao za „non paper“

GS
Pahor: Odbijam ideje o promjeni granica na Balkanu, nisam znao za „non paper“

LjUBLjANA - Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio javnosti i iznio svoje stavove o velikoj potrebi što bržeg uključivanja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju te je poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o „non paperu“ tokom posljednje posjete Sarajevu.

Istakao je da odlučno podržava proširenje EU na zapadni Balkan i da je širenje EU na države zapadnog Balkana geopolitički prirotet prve kategorije.

-Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemljezapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU - kazao je, prenosi portal Kliks.

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

-Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angaovan uticaj trećih država. Uključenje zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijelog regiona i cijele Evrope - rekao je Pahor.

Smatra da bi članstvo u EU „umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem“.

-Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica - naglasio je on.

Govoreći o BiH i njegovoj posljednjoj službenoj posjeti Sarajevu naglasio je da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da je kao predsjednik Slovenije u BiH bio sedam puta.

- Na posljednjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nisam znao ništa o „non paperu”, ni prije ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem - naglasio je.

Kazao je da je o tome i javno govorio, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

-Jedan sam od rijetkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njene evroatlantske budućnosti - dodao je.

Od ponedjeljka se u regionu spekuliše o tome da li je slovenački premijer Janez Janša zaista poslao neslužbeni diplomatski dokument u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Slovenački portal Necenzurisano objavio je navodni „non paper“, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o ideji pristupanja Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Novinar ovog portala Primož Cirman rekao je za „Glas Srpske“ da ovaj dokument postoji, ali se još ne zna ko ga je i gdje napisao.

- Nažalost, još nismo uspjeli saznati ko zvanično stoji iza njega, jer je “bez glave” i potpisa, ali ono što je gotovo sigurno jeste to da on nije nastao u slovenačkom Ministarstvu inostranih poslova. Prema našim saznanjima, jedan njegov dio najvjerovatnije je napisan u Budimpešti, ali je on u briselskim krugovima proglašen “slovenačkim”, jer su u njegovoj distribuciji učestvovali ljudi iz kabineta premijera Janeza Janše - rekao je Cirman, navodeći da je, iako je Janša to pokušao da demantuje, ovaj dokument ipak završio i na stolu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana