Оживјела прича о укидању акциза

Маријана Миљић Бјеловук
Оживјела прича о укидању акциза

БАЊАЛУКА - Прича о укидању акциза на гориво у БиХ, због којих су се прошле године ломила копља, поново је враћена на дневни ред у Парламент БиХ, а како ће се нови сазив одредити према том питању требало би да буде познато већ крајем овог мјесеца.

Овај акт предложен је још почетком марта прошле године, као одговор на инфлацију, а његовим усвајањем грађани би плаћали гориво и до 0,50 марака јефтиније по литру. Након скоро пуних пет мјесеци паузе због избора и формирања власти, о поменутом закону требало би коначан суд дати нова власт на нивоу БиХ.

Наиме, на дневном реду сједнице Представничког дома Парламента БиХ, која је заказана за 31. јануар, наћи ће се извјештај Заједничке комисије оба дома о усаглашавању измјена Закона о акцизама. Та комисија је још у септембру прошле године постигла сагласност да акцизе буду укинуте на период од шест мјесеци уз могућност продужавања на додатна три мјесеца. Након тог усаглашавања потребно је да оба дома Парламента БиХ потврде став комисије. Посланици и делегати нису засједали у изборној кампањи, а након што је формиран Представнички дом ова тема поново је на дневном реду.

- То што је усаглашено требало би да потврде Представнички и Дом народа. Као предлагач закона желим да он буде усвојен, као што желе и грађани, а шта ће изабрани политичари урадити видјећемо на сједници која ће бити одржана за десетак дана - рекао је “Гласу Српске” члан Заједничке комисије оба дома парламента БиХ за усаглашавање поменутог закона Саша Магазиновић (СДП).

Подсјетио је да је комисија, коју су чинили посланици и делегати оба дома, усагласила текст закона и исти усвојила.

- То смо радили из разлога што је закон усвојен у два различита текста у Представничком и Дому народа. Након што смо га ми усагласили, посланици и делегати наш став треба да потврде да би закон могао да ступи на снагу - подвукао је Магазиновић.

Нагласио је да, ако овај акт добије зелено свјетло у Парламенту БиХ, грађани ће плаћати гориво и до пола марке јефтиније по литру.

- На акцизе се плаћа и ПДВ. Тако да то није само вриједност акцизе. У преводу гориво би било јефтиније од износа намета чије смо укидање предложили - појаснио је Магазиновић.

Иако је СДП у вријеме предлагања закона био у опозицији, а у овом сазиву је једна од странака већине, Магазиновић наводи да не мијења став.

- Без обзира што су се околности промијениле остајемо при ономе што смо прије избора предлагали -  закључио је Магазиновић.

Ако посланици Представничког дома дају коначно зелено свјетло и подрже укидање акциза на период од пола године с могућношћу продужења на додатна три, идућа адреса за тај акт јесте Дом народа, који још није формиран.

УИО

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) раније су поручили како им је потребно најмање мјесец дана да би испунили услове за примјену измијењеног Закона о акцизама који је у парламентарној процедури.

- Потребно је измијенити акцизне стопе на нафту и нафтне деривате у софтверу који прати увозно царињење робе. Поред тога, мора се поближе прописати како поступити са залихама које ће обвезници имати на дан примјене закона. За све ово потребно је минимум мјесец - навели су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана