Oživjela priča o ukidanju akciza

Marijana Miljić Bjelovuk
Oživjela priča o ukidanju akciza

BANjALUKA - Priča o ukidanju akciza na gorivo u BiH, zbog kojih su se prošle godine lomila koplja, ponovo je vraćena na dnevni red u Parlament BiH, a kako će se novi saziv odrediti prema tom pitanju trebalo bi da bude poznato već krajem ovog mjeseca.

Ovaj akt predložen je još početkom marta prošle godine, kao odgovor na inflaciju, a njegovim usvajanjem građani bi plaćali gorivo i do 0,50 maraka jeftinije po litru. Nakon skoro punih pet mjeseci pauze zbog izbora i formiranja vlasti, o pomenutom zakonu trebalo bi konačan sud dati nova vlast na nivou BiH.

Naime, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za 31. januar, naći će se izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju izmjena Zakona o akcizama. Ta komisija je još u septembru prošle godine postigla saglasnost da akcize budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produžavanja na dodatna tri mjeseca. Nakon tog usaglašavanja potrebno je da oba doma Parlamenta BiH potvrde stav komisije. Poslanici i delegati nisu zasjedali u izbornoj kampanji, a nakon što je formiran Predstavnički dom ova tema ponovo je na dnevnom redu.

- To što je usaglašeno trebalo bi da potvrde Predstavnički i Dom naroda. Kao predlagač zakona želim da on bude usvojen, kao što žele i građani, a šta će izabrani političari uraditi vidjećemo na sjednici koja će biti održana za desetak dana - rekao je “Glasu Srpske” član Zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH za usaglašavanje pomenutog zakona Saša Magazinović (SDP).

Podsjetio je da je komisija, koju su činili poslanici i delegati oba doma, usaglasila tekst zakona i isti usvojila.

- To smo radili iz razloga što je zakon usvojen u dva različita teksta u Predstavničkom i Domu naroda. Nakon što smo ga mi usaglasili, poslanici i delegati naš stav treba da potvrde da bi zakon mogao da stupi na snagu - podvukao je Magazinović.

Naglasio je da, ako ovaj akt dobije zeleno svjetlo u Parlamentu BiH, građani će plaćati gorivo i do pola marke jeftinije po litru.

- Na akcize se plaća i PDV. Tako da to nije samo vrijednost akcize. U prevodu gorivo bi bilo jeftinije od iznosa nameta čije smo ukidanje predložili - pojasnio je Magazinović.

Iako je SDP u vrijeme predlaganja zakona bio u opoziciji, a u ovom sazivu je jedna od stranaka većine, Magazinović navodi da ne mijenja stav.

- Bez obzira što su se okolnosti promijenile ostajemo pri onome što smo prije izbora predlagali -  zaključio je Magazinović.

Ako poslanici Predstavničkog doma daju konačno zeleno svjetlo i podrže ukidanje akciza na period od pola godine s mogućnošću produženja na dodatna tri, iduća adresa za taj akt jeste Dom naroda, koji još nije formiran.

UIO

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ranije su poručili kako im je potrebno najmanje mjesec dana da bi ispunili uslove za primjenu izmijenjenog Zakona o akcizama koji je u parlamentarnoj proceduri.

- Potrebno je izmijeniti akcizne stope na naftu i naftne derivate u softveru koji prati uvozno carinjenje robe. Pored toga, mora se pobliže propisati kako postupiti sa zalihama koje će obveznici imati na dan primjene zakona. Za sve ovo potrebno je minimum mjesec - naveli su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana