Оштетили предузеће »Техноком« за више од 1.500.000 КМ

РТРС
Оштетили предузеће »Техноком« за више од 1.500.000 КМ

Фоча - Полицијски службеници Станице јавне безбједности Фоча и Јединице за сузбијање привредног криминалитета, финансијске истраге и сузбијање прања новца Министарства унутрашњих послова Републике Српске су, поступајући по надзору и захтјеву Окружног тужилаштва Требиње, поднијели два Извјештаја о почињеним кривичним дјелима против Ч.М, В.В, П.Г, П.Н. и О.А. из Фоче.

Сазнајемо да су извјештаји поднесени против адвоката из Фоче Миле Чајевића, бившег шефа Одјељења подршке и трансакционог банкарства филијале Нове банке у Фочи Војислава Вукадина, Гордана Павловића као власника више предузећа, и то "Србињепутеви" Фоча, "Павгорд" Фоча и већинског власника капитала предузећа "Техноком" Фоча, директора предузећа "Србињепутеви" Фоча Недељка Павловића, те Алмине Оруч - судије Окружног привредног суда Источно Сарајево, а претходно судије Основног суда у Фочи. Сви се сумњиче да су након приватизације, злоупотребом положаја, омогућили Гордану Павловићу, власнику "Србињепутева" и са њим повезаним лицима, незаконито отуђење некретнина "Технокома", чиме је ово предузеће оштећено за више од милион и по марака.

Пријављени се сумњиче да су, у временском периоду од 2008. до 2012. године, након проведеног поступка приватизације над предузећем "Техноком"из Фоче, злоупотребљавајући своје положаје у друштву као и функције које су обављали у наведеним предузећима, односно злоупотребљавајући положај адвоката и положај поступајућег судије у извршним поступцима вођеним код Основног суда у Фочи над имовином предузећа "Техноком", као и положај шефа одјељења у ФилијалиНове банке у Фочи, омогућили незаконито отуђење имовине – некретнина предузећа "Техноком" из Фоче и стицање права власништва над тим некретнинама П.Г. и са њим повезаним лицима, која су на тај начин стекла противправну имовинску корист, а чиме је предузеће "Техноком" оштећено за износ од преко 1.500.000,00 КМ.

На тај начин пријављена лица су извршила кривична дјела "Злоупотреба службеног положаја или овлашћења", "Злоупотреба службеног положаја и повјерења", "Несавјестан рад у служби", те кривична дјела "Посебни случајеви фалсификовања исправе".

Током истраге идентификовани су пословни простори који су били у посједу предузећа "Техноком" из Фоче, за које је утврђено постојање основа сумње да су отуђени на незаконит начин, те је на основу приједлога полицијских службеника донесено рјешење Основног суда у Фочи којим се забрањује даљње располагање и отуђење наведених некретнина које су у власништву трећих лица, а са циљем спречавања даљњег отуђења имовине "Технокома".

Укупна површина пословних простора је 1.580 квадратних метара, а тржишна вриједност пословних простора који су блокирани око 3.000.000,00 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана