Основни извори заразе у Кантону Сарајево - породични кластери

Срна
Основни извори заразе у Кантону Сарајево - породични кластери

САРАЈЕВО- Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево саопштио је данас да су тренутно у Сарајеву 1.342 активна случаја заразе, а највећи број новообољелих је у Новом Граду, и то 410 лица, претежно из породичних кластера.

Члан Кризног штаба Кантона Сарајево Аниса Бајрамовић изјавила је новинарима да, када је укинуто ванредно стање, није био ниједан обољели од вируса корона у Сарајеву, али да је већ 1. јуна регистрован новозаражени и да се свакодневно региструју нови случајеви.

"У јуну, 11 лица је у просјеку било заражено. Тај просјек у јулу је повећан на 65 лица дневно, а имамо линеарни раст обољелих тако да још није толико алармантно. Највећи број обољелих имамо у групама радно активних становника", рекла је Бајрамовићева.

Према њеним ријечима, основни извори заразе су породични кластери.

"Чак имамо ситуацију да се исти дан више чланова породице зарази. Највећи број људи се зарази на послу, и то, углавном, канцеларијски радници, а на послу током пауза многи су навели да нису држали социјалну дистанцу", навела је Бајрамовићева.

Њен колега Кемал Бегановић, одговарајући на питања новинара, истакао је да надлежни органи раде да у процес тестирања укључе и приватне лабораторије и да ће ускоро имати објављене и много реалније податке.

"Потенцијални изолаторијуми, попут Студентског центра и жЗетреж, имају капацитете да збрину пацијенте с лакшом клиничком сликом и нису за оне са тежом сликом. Општа болница је добро одговорила на изазове, Клинички центар Универзитета у Сарајеву обавља посао у својој дјелатности и мислим да у том смислу све функционише добро", рекао је Бегановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана