Osnovni izvori zaraze u Kantonu Sarajevo - porodični klasteri

Srna
Osnovni izvori zaraze u Kantonu Sarajevo - porodični klasteri

SARAJEVO- Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopštio je danas da su trenutno u Sarajevu 1.342 aktivna slučaja zaraze, a najveći broj novooboljelih je u Novom Gradu, i to 410 lica, pretežno iz porodičnih klastera.

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Anisa Bajramović izjavila je novinarima da, kada je ukinuto vanredno stanje, nije bio nijedan oboljeli od virusa korona u Sarajevu, ali da je već 1. juna registrovan novozaraženi i da se svakodnevno registruju novi slučajevi.

"U junu, 11 lica je u prosjeku bilo zaraženo. Taj prosjek u julu je povećan na 65 lica dnevno, a imamo linearni rast oboljelih tako da još nije toliko alarmantno. Najveći broj oboljelih imamo u grupama radno aktivnih stanovnika", rekla je Bajramovićeva.

Prema njenim riječima, osnovni izvori zaraze su porodični klasteri.

"Čak imamo situaciju da se isti dan više članova porodice zarazi. Najveći broj ljudi se zarazi na poslu, i to, uglavnom, kancelarijski radnici, a na poslu tokom pauza mnogi su naveli da nisu držali socijalnu distancu", navela je Bajramovićeva.

Njen kolega Kemal Beganović, odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da nadležni organi rade da u proces testiranja uključe i privatne laboratorije i da će uskoro imati objavljene i mnogo realnije podatke.

"Potencijalni izolatorijumi, poput Studentskog centra i žZetrež, imaju kapacitete da zbrinu pacijente s lakšom kliničkom slikom i nisu za one sa težom slikom. Opšta bolnica je dobro odgovorila na izazove, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavlja posao u svojoj djelatnosti i mislim da u tom smislu sve funkcioniše dobro", rekao je Beganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana