Оружје у Борику тероризам!

Горан Маунага
Оружје у Борику тероризам!

БAЊAЛУКA - Проналазак експлозива и наоружања у спортској дворани "Борик" у Бањалуци, дан уочи одржавања Aкадемије поводом Дана и крсне славе Републике Српске, третира се као покушај терористичког акта.

Изјавио је то директор полиције Србије Милорад Вељовић у петак на конференцији за новинаре у Бањалуци са директором полиције Републике Српске Гојком Васићем.

- За сада је најважније да се утврде мотиви скривања наоружања. У току је провера свих контаката Божидара Станишљевића. Ниједно теже кривично дело на просторима бивше Југославије не може се извршити без сарадње криминалног миљеа са овог подручја - рекао је Вељовић.

Истакао је да су полицајци из Србије у Бањалуку дошли да би пружили помоћ у расвјетљавању овог догађаја, а не да се мијешају у истрагу на било који начин.

- Ово је опомена полицијама да се овако нешто не сме поновити - додао је он.

Васић је рекао да су експлозив и наоружање у дворану унесени и сакривени недавно, а не прије неколико година, како је тврдио Станишљевић.

- Дошли смо до доказа да пронађено оружје није било ту дуго. Осумњичени Божидар Станишљевић до сада није евидентиран као извршилац кривичних дјела, а провјеравамо његову прву изјаву, као и то с ким је све контактирао. Разговоре ћемо, по потреби, обављати и у Сарајеву и у Србији - каже Васић.

Васић истиче да још није елиминисана ниједна могућност, те да се истрага спроводи детаљно.

- Имамо довољно простора да истрагу наставимо и дођемо до конкретних резултата. Сарађујемо са Aгенцијом за истраге и заштиту, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, као и са представницима МУП-а Србије. Тренутно је најважније урадити ДНК анализе, а сложенија вјештачења ће се радити у Националном криминалистичко-техничком центру МУП-а Србије - рекао је Васић.

Божидар Станишљевић, који је признао да је унио наоружање у бањалучку дворану "Борик", осумњичен је за кривично дјело тероризма.

Станишљевић је јуче предат у надлежност Тужилаштва БиХ и испитан у својству осумњиченог за кривично дјело тероризам.

Из Тужилаштва је послије испитивања Суду БиХ упућен приједлог за одређивање мјере притвора за Станишљевића у трајању од 30 дана.

Из Тужилаштва су саопштили да због заштите истраге не могу да пруже више информација о цијелом случају.

Радник дворане "Борик" Станишљевић ухапшен је 10. јануара у Бањалуци. У истрази у МУП-у РС тврдио је да је оружје унио у "Борик" још 1998. године, да је оружје из рата и да га је ту сакрио и да није имао помагаче.

Међутим, полиција наводи да пронађено наоружање није било прашњаво и да је било подмазано, а да је неко произведено послије ратова на овим просторима.

Полиција РС је у дворани "Борик" пронашла три килограма пластичног експлозива и штапине са упаљачима, аутоматску пушку са пригушивачем и пет оквира за муницију, двије ручне кумулативне бомбе, двије бомбе М75 и М52, полуаутоматску пушку, 330 комада муниције калибра 7,62 и 67 комада муниције калибра 7,9 милиметара.

Свечаној академији поводом Дана и крсне славе РС 9. јануара у дворани "Борик" присуствовали су предсједници РС и Србије Милорад Додик и Борис Тадић, званичници РС и Србије, врх СПЦ са патријархом Иринејом на челу и више од хиљаду званица.

Дворана

Вељовић и Васић јуче су обишли лице мјеста, дворану "Борик" и просторију у којој је пронађено оружје 8. јануара само два часа прије генералне пробе Aкадемије, којој је присуствовао предсједник РС Милорад Додик.

Та просторија смјештена је насупрот бине и из ње према дворани иде сноп свјетла, тако да је из дворане немогуће видјети шта се у њој дешава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана