Опозиција ће подржати извјештај о Сребреници у Народној скупштини, али не и митинг

ГС
Опозиција ће подржати извјештај о Сребреници у Народној скупштини, али не и митинг

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске зака зана је за четвртак са почетком у 10 часова, а на дневном реду је шест тачака, међу којима су и Извјештај међународне комисије о страдању свих народа на подручју Сребренице, Приједлог изборног закона Републике Српске, закон о имунитету Српске, закон о референдуму и грађанској иницијативи, али и измјене Закона о раду Републике Српске.

Предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, казао је да је јасно да ће ова странка пажљиво анализирати достављене материјале, прије свега Изборни закон Републике Српске, пишу „Независне“.

-У овом моменту ми немамо никакву информацију да ли је то исти закон који се нашао и форми Нацрта. Уколико он буде идентичан као на прошлој сједници, он неће бити прихватљив за нас. За нас је прихватљив независни извјештај за Сребреницу и спремни смо да уђемо у усаглашавање и подржаћемо га - казао је Говедарица.

Поручио је да СДС неће подржати скуп на Тргу Крајине.

-Не пада нам на памет да идемо на скуп са човјеком који је прије низ година рекао да зна шта се десило у Сребреници. Не пада ми на памет да се одазовем на позив човјек који је федералним медијима рекао да је СДС крив за злочин у Сребреници и да се то дешавало у просторијама СДС у Братунцу - нагласио је Говедарица.

Предсједник Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак казао је да постоје неки нови материјали за које нису знали да ће се наћи на сједници, попут имунитета, закона о референдуму и закона о раду.

-Што се тиче Изборног закона, ми га нећемо подржати и позивам их да га ставе ван дневног реда. Ако наставе са тим, ова политика води ка томе да озбиљно буде угрожена уставно-правна позиција Републике Српске и даља изолација - поручио је Црнадак и додао да ће и ПДП подржати извјештај о Сребреници, али не и митинг на Тргу Крајине.

-ПДП ни на који начин неће учествовати у митингу, сматрамо да је то само корист власти и њихових присталица - навео је Црнадак.

На питање како коментарише то што је  градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је и потпредсједник ПДП, најавио да иде нас куп, он је казао да о томе нема ништа ново да каже.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић истакао је да се „издаја власти и СНСД-а дешава на нивоу власти у БиХ, јер су дозволили да из истог народа буду министар иностраних послова БиХ и амбасадор БиХ при УН-а“.

Што се тиче позива на митинг, рекао је да се „ради о обичној представи актуелног режима“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана