Opozicija će podržati izvještaj o Srebrenici u Narodnoj skupštini, ali ne i miting

GS
Opozicija će podržati izvještaj o Srebrenici u Narodnoj skupštini, ali ne i miting

BANjALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zaka zana je za četvrtak sa početkom u 10 časova, a na dnevnom redu je šest tačaka, među kojima su i Izvještaj međunarodne komisije o stradanju svih naroda na području Srebrenice, Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske, zakon o imunitetu Srpske, zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, ali i izmjene Zakona o radu Republike Srpske.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica, kazao je da je jasno da će ova stranka pažljivo analizirati dostavljene materijale, prije svega Izborni zakon Republike Srpske, pišu „Nezavisne“.

-U ovom momentu mi nemamo nikakvu informaciju da li je to isti zakon koji se našao i formi Nacrta. Ukoliko on bude identičan kao na prošloj sjednici, on neće biti prihvatljiv za nas. Za nas je prihvatljiv nezavisni izvještaj za Srebrenicu i spremni smo da uđemo u usaglašavanje i podržaćemo ga - kazao je Govedarica.

Poručio je da SDS neće podržati skup na Trgu Krajine.

-Ne pada nam na pamet da idemo na skup sa čovjekom koji je prije niz godina rekao da zna šta se desilo u Srebrenici. Ne pada mi na pamet da se odazovem na poziv čovjek koji je federalnim medijima rekao da je SDS kriv za zločin u Srebrenici i da se to dešavalo u prostorijama SDS u Bratuncu - naglasio je Govedarica.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak kazao je da postoje neki novi materijali za koje nisu znali da će se naći na sjednici, poput imuniteta, zakona o referendumu i zakona o radu.

-Što se tiče Izbornog zakona, mi ga nećemo podržati i pozivam ih da ga stave van dnevnog reda. Ako nastave sa tim, ova politika vodi ka tome da ozbiljno bude ugrožena ustavno-pravna pozicija Republike Srpske i dalja izolacija - poručio je Crnadak i dodao da će i PDP podržati izvještaj o Srebrenici, ali ne i miting na Trgu Krajine.

-PDP ni na koji način neće učestvovati u mitingu, smatramo da je to samo korist vlasti i njihovih pristalica - naveo je Crnadak.

Na pitanje kako komentariše to što je  gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je i potpredsjednik PDP, najavio da ide nas kup, on je kazao da o tome nema ništa novo da kaže.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović istakao je da se „izdaja vlasti i SNSD-a dešava na nivou vlasti u BiH, jer su dozvolili da iz istog naroda budu ministar inostranih poslova BiH i ambasador BiH pri UN-a“.

Što se tiče poziva na miting, rekao je da se „radi o običnoj predstavi aktuelnog režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana