Pucar: Tužilaštvo nema ništa

Srna
Pucar: Tužilaštvo nema ništa

ISTOČNO SARAJEVO - Tužilaštvo BiH nema ništa u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića pred Sudom BiH jer je žurilo da podigne optužnicu, izjavio je advokat odbrane Miljkan Pucar.

Pucar je istakao da je veoma bitno to što je sudija Sena Uzunović odbila da prihvati kao dokaz akt koji Tužilaštvo zove Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Mi smo dobili jedan dokument koji Tužilaštvo zove Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali nažalost, to nije taj dokument. Po Zakonu o krivičnom postupku možete dostaviti ili original ili ovjerenu kopiju. Tužilaštvo tvrdi da je to skinuto sa stranice OHR-a, pa na kraju je to skinuto sa stranice UN - rekao je Pucar.

On je istakao da se u BiH primjenjuju samo i isključivo oni propisi koji su objavljeni u “Službenom glasniku” ili međunarodni ugovori koji su ratifikovani.

Prema njegovim riječima, jedini dokument koji nije ratifikovan u parlamentu BiH je Dejtonski mirovni sporazum, a original tog dokumenta ne postoji u BiH, što se zna iz ranijih sudskih postupaka.

-To je problem Tužilaštva zašto se nije pripremalo u ovom postupku, zašto se žurilo i željelo preko noći da se podigne optužnica. Za to postoje drugi razlozi koji su vama vrlo jasni - rekao je Pucar na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naveo je da se danas vidjelo da Tužilaštvo nema ništa i da su predlagali nekoliko puta jedne te iste dokaze, a te dokaze dostavili su “Službeni glasnik” i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Na sljedećem ročištu, kaže, Tužilaštvo treba da nastavi izvođenje svojih materijalnih dokaza, ali se nada da će sudija donijeti odluku da se ne prihvata kao dokaz u sudski spis sve ono što nije u originalu ili ovjerenoj foto-kopiji.

-Zakon o krivičnom postupku BiH je vrlo jasan - samo original ili ovjerena foto-kopija. Nakon što Tužilaštvo izvede svoje dokaze, mi smo već predložili svoje dokaze i o tome ćemo se nakon mišljenja sudije detaljno izjašnjavati - rekao je Pucar.

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru “Službenog glasnika” Milošu Lukiću zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana