Radanović: Srbi iz FBiH uz Dodika

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović rekao je danas u Sarajevu da se sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH vodi samo zato što je vršio ustavnu dužnost i naglasio da su Srbi iz FBiH podržavaju prvog čovjeka Srpske.

„Ovdje je riječ o suđenju Republici Srpskoj čija je prva institucija predsjednik Republike i čijim rušenjem žele da sruše Srpsku“, rekao je Radanović ispred zgrade Suda BiH, gdje je danas nastavljeno suđenje Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.

On je naveo da se Dodiku kao predsjedniku Srpske sudi jer je poštovao i Ustav i potpisao ukaz o proglašenju zakona, a Lukiću jer je kao direktor Službenog glasnika po regularnoj proceduri objavio nešto što je prošlo i Narodnu skupštinu i predsjednika Srpske.

„Dodik kao predsjednik Republike Srpske nije mogao da ne potpiše ukaz, time bi prekršio Ustav“, rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, ovdje je riječ o Republici Srpskoj da li može donositi zakone, da li predsjednik Srpske, koji je izabran voljom srpskog naroda, može da vrši svoju funkciju.

„Ovim procesom se želi skinuti jedan čovjek sa mjesta na koje ga je izabrao narod Republike Srpske i time obezglavititi Srpska“, konstatovao je Radanović.

Podsjećajući da federalne vlasti prošle godine Odboru nisu dozvolile da održi skup ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u znak protesta zbog optužnice protiv Dodika i Lukića, Radanović je konstatovao da je time poslata poruka da se Srbi ne mogu bezbjedno okupljati u Sarajevu i Federaciji. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana