Кога ће у трци за градоначелника Бањалуке подржати Радојичићев покрет

Н1
Кога ће у трци за градоначелника Бањалуке подржати Радојичићев покрет

БАЊАЛУКА - Оснивач покрета “Својим путем” Игор Радојичић изјавио је да поменута организација неће подржати ниједног од предложених кандидата за градоначелника Бањалуке.

- Ми ћемо одлуке имати половином јуна, зависно какви прописи буду важили у том моменту. Никог туђег нећемо подржати, а о својим кандидатурама, кандидатима ћемо одлучити тада, како сам рекао - рекао је Радојичић за Н1.

Додао је да се назив покрета “Својим путем” жељело нагласити да имају примједбе и нуде алтернативу и власти и опозицији.

– И једнима и другима се има много што шта замјерити. Желимо понудити стручну, аргументовану и рационалну политику, која ће показати да је могућ другачији приступ, да је могућа алтернатива и ономе што раде владајући, али и опозиционе партије, које су такође владајуће у Бањалуци и Бијељини – рекао је Радојичић.

Основао је, како наводи, покрет центра што је, сматра, “широка концепција која у овом моменту није идеолошки усмјерена, истовремено и патриотска и проевропска”.

– На изборе 2024. године излазимо сами. Тренутно је толико недоумица око прописа и органа за провођење избора као никада до сада. У овом моменту важи изборни закон БИХ и све политичке партије тренутно очекују и спремају се да Централна изборна комисија око 5. маја распише изборе и да крену изборне радње. Знате да је донесен Изборни закон Српске, који тренутно није на снази. Ако буде покренут вето у Вијећу народа Републике Српске како је најављено, он би док прође сву процедуру могао ступити на снагу у другој половони, или на крају јуна. То представља озбиљан правни и политички изазов, јер ако ступи на снагу Изборни закон Републике Српске, а донио га је законодавни орган Републике Српске, престаје надлежност ЦИК на простору Српске и престају све изборне радње по изборном закону БИХ, то значи да бисмо крајем јуна требали обуставити све изборне активности по једном закону и чекати по другом закону рокове – рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана