Омбудсмани за људска права БиХ: Насиље над женама поприма пандемијске размјере

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Омбудсмани за људска права БиХ упозорили су да насиље над женама и дјевојчицама почиње узимати пандемијске размјере, те да пријављени случајеви насиља указују да постоје слабости у систему које се огледају у неадекватном реаговању надлежних органа, неефикасној заштити жртава, те благом кажњавању починилаца, често и испод законом утврђеног минимума.

"Насиље над женама и дјевојчицама одвија се у јавним и приватним просторима било код куће, на улицама, у државама и њеним институцијама, у миру или у рату, те институција Омбудсмана за људска права БиХ користи 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама, да подигне свијест и укаже на важност спречавања ове појаве, односно превенцију и уклањање посљедица насиља над женама и дјевојчицама", саопштено је из институције Омбудсмана.

У саопштењу се истиче да у процесу заштите жена и дјевојчица од насиља примарну улогу имају адекватно законодавство, оспособљени органи за ефикасно дјеловање, те усвојене процедуре поступања надлежних органа.

Из ове институције су оцијенили да су доношењем закона о заштити од насиља у породици Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ, као лекс специјалиса, уз Закон о равноправности полова и Закон о забрани дискриминације у БиХ, створене правне претпоставке за ефикасније процесуирање насиља над женама и заштиту жртава.

"Несумњиво је да постоји потреба ефикаснијег дјеловања свих субјеката укључених у спречавање и превенцију насиља над женама и дјевојчицама, те свакако обезбјеђење имплементације обавеза утврђених домаћим уставима и законима, као и Истанбулском конвенцијом и ЕУ Директивом о успостављању минималних стандарда за права, подршку и заштиту жртава кривичних дјела из 2012. године", наводи се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана