Одлуке Уставног суда БиХ неизвршене, нико није кажњен

Горан Маунага
Одлуке Уставног суда БиХ неизвршене, нико није кажњен

Сарајево - Чак 12 одлука Уставног суда БиХ међу којима су неке донесене још прије деценију и даље чека на извршење, а за њихово неизвршавање нико никада није кажњен.

Најстарија се односи на предмет "Иван Кожул и други", а иако потиче још из 2005. године до данас није спроведена. Уставни суд у том предмету донио је одлуку о извршењу у мају 2006. године.

- Утврђује се да општина Широки Бријег није извршила одлуку Уставног суда БиХ и то рјешење доставља Тужилаштву БиХ - наведено је у том рјешењу.

По једна одлука је из 2007. и 2009, а остале су углавном из 2012. године. На чекању су и одлуке које се тичу Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, и кршења права на имовину за које је надлежан Кантонални суд у Мостару.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже да је Устав БиХ у погледу одредби о Уставном суду БиХ недоречен због чега је неопходно донијети закон о Уставном суду.

- Многе одлуке тог суда имају у себи елементе политике. Устав БиХ је прописао да су одлуке Уставног суда коначне и извршне и да се по њима мора поступати, али тај суд чак укида пресуде врховних судова ентитета. Ту долази до микса уставноправне надлежности и надлежности редовних судова. Зато је неопходно уредити положај, надлежности у статус Уставног суда - каже Симић.

Регистар Уставног суда БиХ Звонко Мијан каже да су одлуке тог суда коначне и обавезујуће.

- Уставни суд БиХ у својој одлуци, у случају непоступања, може одредити начин и рок извршења своје одлуке - каже Мијан.

Додаје да је Уставни суд констатовао да је у периоду од 2005. до 2016. године од  94 одлуке које нису биле извршене у остављеном року након доношења рјешења о неизвршењу накнадно  извршена  81 одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана