Одлука Владе чврст чувар 9. јануара

Ведрана Кулага
Одлука Владе чврст чувар 9. јануара

БАЊАЛУКА - Република Српска припрема нову одлуку која ће сачувати 9. јануар као Дан Републике, а тај акт би у наредним данима требало да буде и званично усвојен, потврђено је “Гласу Српске” у Влади.

- Влада ће донијети одлуку којом ће бити дефинисано да се 9. јануар слави и празнује. Нећемо доносити нови закон, него одлуку и све је ту чисто и то се не може оспорити. Тај приједлог ускоро би требало да се нађе и пред министрима - рекао је наш саговорник из Владе.

Нови акт је одговор на посљедњу одлуку Уставног суда БиХ, у којем има шест домаћих судија и три странца, из марта ове године, када је оспорена одредба Закона о Дану Републику која се односи на 9. јануар.

Из суда је тада саопштено да је утврђено да оспорена одредба која гласи: “На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике”, није у складу са Уставом БиХ. При томе је суд нагласио да се ни том предметном одлуком, као ни ранијом, не доводи у питање постојање празника Дан Републике Српске. Такође, не доводи се у питање, не искључује и не ограничава надлежност Народне скупштине да распише референдум о томе којег датума ће бити прослављан Дан Српске.

Закон о Дану Републике Српске, који има само четири члана, усвојен је након референдума, на којем је више од 99 одсто грађана који су изашли на биралишта крајем септембра 2015. године казало да жели да тај датум и даље буде Дан Републике.

Према том закону из октобра 2016. године Дан Републике се обиљежава као секуларни, а не вјерски празник.

Професор уставног права из Бањалуке Миле Дмичић казао је јуче за “Глас Српске” да у члану три тог закона јасно пише да Влада својом одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике. Основно је, како је казао Дмичић, да је Република Српска доношењем тог закона обезбиједила спровођење одлуке Уставног суда и створила основ да се дан обиљежава као неоспорна историјска, политичка и свака друга чињеница у контексту стварања, настанка и проглашења Републике Српске 9. јануара 1992. године.

Могуће је, додао је, затражити оцјену законитости одлуке, али и нагласио да захтјев за оцјену тог подзаконског акта нема никаквог правног основа нити позитивног исхода.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске је 22. децембра 2016. утврдило да новим законом није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа. Све то је услиједило као реакција на одлуку Уставног суда БиХ из 2015. године, када су судије, одлучујући по апелацији Бакира Изетбеговића, утврдиле да дио Закона о празницима РС, којим је тада било регулисано обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, није у складу с Уставом БиХ..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана