Odluka Vlade čvrst čuvar 9. januara

Vedrana Kulaga
Odluka Vlade čvrst čuvar 9. januara

BANjALUKA - Republika Srpska priprema novu odluku koja će sačuvati 9. januar kao Dan Republike, a taj akt bi u narednim danima trebalo da bude i zvanično usvojen, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Vladi.

- Vlada će donijeti odluku kojom će biti definisano da se 9. januar slavi i praznuje. Nećemo donositi novi zakon, nego odluku i sve je tu čisto i to se ne može osporiti. Taj prijedlog uskoro bi trebalo da se nađe i pred ministrima - rekao je naš sagovornik iz Vlade.

Novi akt je odgovor na posljednju odluku Ustavnog suda BiH, u kojem ima šest domaćih sudija i tri stranca, iz marta ove godine, kada je osporena odredba Zakona o Danu Republiku koja se odnosi na 9. januar.

Iz suda je tada saopšteno da je utvrđeno da osporena odredba koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa Ustavom BiH. Pri tome je sud naglasio da se ni tom predmetnom odlukom, kao ni ranijom, ne dovodi u pitanje postojanje praznika Dan Republike Srpske. Takođe, ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine da raspiše referendum o tome kojeg datuma će biti proslavljan Dan Srpske.

Zakon o Danu Republike Srpske, koji ima samo četiri člana, usvojen je nakon referenduma, na kojem je više od 99 odsto građana koji su izašli na birališta krajem septembra 2015. godine kazalo da želi da taj datum i dalje bude Dan Republike.

Prema tom zakonu iz oktobra 2016. godine Dan Republike se obilježava kao sekularni, a ne vjerski praznik.

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke Mile Dmičić kazao je juče za “Glas Srpske” da u članu tri tog zakona jasno piše da Vlada svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike. Osnovno je, kako je kazao Dmičić, da je Republika Srpska donošenjem tog zakona obezbijedila sprovođenje odluke Ustavnog suda i stvorila osnov da se dan obilježava kao neosporna istorijska, politička i svaka druga činjenica u kontekstu stvaranja, nastanka i proglašenja Republike Srpske 9. januara 1992. godine.

Moguće je, dodao je, zatražiti ocjenu zakonitosti odluke, ali i naglasio da zahtjev za ocjenu tog podzakonskog akta nema nikakvog pravnog osnova niti pozitivnog ishoda.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je 22. decembra 2016. utvrdilo da novim zakonom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Sve to je uslijedilo kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, kada su sudije, odlučujući po apelaciji Bakira Izetbegovića, utvrdile da dio Zakona o praznicima RS, kojim je tada bilo regulisano obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, nije u skladu s Ustavom BiH..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana