Одговор из Српске министру одбране: Хелез може наставити да сања

Ведрана Кулага Симић
Одговор из Српске министру одбране: Хелез може наставити да сања

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Зукан Хелез упорно заборавља да он није једини који се пита у ресору одбране, а ни у спољној политици, тако да може и даље само да машта о томе да ће ова земља бити пуноправна чланица НАТО-а.

Поручили су то јуче представници Републике Српске, реагујући на његове ријечи током сусрета са представником те алијансе у БиХ. Хелез је изјавио је да је интегрисање у НАТО “једини циљ његовог министарства”, појашњавајући да је команданту НАТО-а у БиХ рекао да у Министарству одбране постоје три спољнополитичка војна циља.

- Кад ме питала који су то циљеви, рекао сам - број један НАТО, број два НАТО и број три НАТО - истакао је Хелез, који тврди да је циљ интегрисање у НАТО, а не “никакве Русије и никакви Ирани”, али и да сматра да то опредјељење дијели више од 90 одсто становника БиХ.

Хелез је за БХРТ навео да је желио интервенисати јер у програму рада Савјета министара пише “НАТО сарадња”, а не помињу се “НАТО интеграције”, али му је појашњено да је “сарадња” умјесто “интеграција” уведена за вријеме прошлог сазива Савјета министара те да у овом савезу немају замјерки на ту формулацију. Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Сања Вулић за “Глас” наглашава да Хелез заборавља да је Министарство одбране једино министарство које, уз министра, има и два замјеника, односно како је и само Предсједништво БиХ састављено - од Србина, Хрвата и Бошњака.

- Ништа не може да уради без српског замјеника, а наш став је опште познат - сарадња да, чланство не и никако. Не сумњам у то да су то личне амбиције господина Хелеза, да БиХ уђе у НАТО, али то ће остати искључиво на нивоу његових илузија и неостварених жеља - поручила је Вулићева.

Сви, подвлачи, знају зашто ова структура политичара из Српске не жели у тај савез.

- То су србомрсци који су нас тровали бацајући осиромашени уранијум. Не може неко ко вам је до јуче био непријатељ, од сутра бити пријатељ - закључила је Вулићева.

Реаговао је и Александар Гогановић, Хелезов замјеник у ресору одбране. Он је за Срну подсјетио да, у складу са Дејтоном, надлежност за формулисање и вођење спољне политике и питања одбране има Предсједништво БиХ које је усвојило Програм реформи који дефинише сарадњу БиХ са НАТО-ом, а никако интеграције у тај војни савез.

- Када је ријеч о Стратегији спољне политике за период 2019-2023, коју је усвојило Предсједништво БиХ у мандату Младена Иванића, важно је рећи да она истиче ове године, тако да ће се тек видјети какве ће ставове заузети Предсједништво БиХ када је ријеч о том питању за идући петогодишњи период - казао је он.

Имовина

Коментаришући тврдње Зукана Хелеза да књижење перспективне војне имовине на ентитете “неће проћи”, Александар Гогановић је напоменуо да су ставови представника Српске у вези са књижењем војне имовине јасни - да је то ријешено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана