Odgovor iz Srpske ministru odbrane: Helez može nastaviti da sanja

Vedrana Kulaga Simić
Odgovor iz Srpske ministru odbrane: Helez može nastaviti da sanja

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez uporno zaboravlja da on nije jedini koji se pita u resoru odbrane, a ni u spoljnoj politici, tako da može i dalje samo da mašta o tome da će ova zemlja biti punopravna članica NATO-a.

Poručili su to juče predstavnici Republike Srpske, reagujući na njegove riječi tokom susreta sa predstavnikom te alijanse u BiH. Helez je izjavio je da je integrisanje u NATO “jedini cilj njegovog ministarstva”, pojašnjavajući da je komandantu NATO-a u BiH rekao da u Ministarstvu odbrane postoje tri spoljnopolitička vojna cilja.

- Kad me pitala koji su to ciljevi, rekao sam - broj jedan NATO, broj dva NATO i broj tri NATO - istakao je Helez, koji tvrdi da je cilj integrisanje u NATO, a ne “nikakve Rusije i nikakvi Irani”, ali i da smatra da to opredjeljenje dijeli više od 90 odsto stanovnika BiH.

Helez je za BHRT naveo da je želio intervenisati jer u programu rada Savjeta ministara piše “NATO saradnja”, a ne pominju se “NATO integracije”, ali mu je pojašnjeno da je “saradnja” umjesto “integracija” uvedena za vrijeme prošlog saziva Savjeta ministara te da u ovom savezu nemaju zamjerki na tu formulaciju. Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH Sanja Vulić za “Glas” naglašava da Helez zaboravlja da je Ministarstvo odbrane jedino ministarstvo koje, uz ministra, ima i dva zamjenika, odnosno kako je i samo Predsjedništvo BiH sastavljeno - od Srbina, Hrvata i Bošnjaka.

- Ništa ne može da uradi bez srpskog zamjenika, a naš stav je opšte poznat - saradnja da, članstvo ne i nikako. Ne sumnjam u to da su to lične ambicije gospodina Heleza, da BiH uđe u NATO, ali to će ostati isključivo na nivou njegovih iluzija i neostvarenih želja - poručila je Vulićeva.

Svi, podvlači, znaju zašto ova struktura političara iz Srpske ne želi u taj savez.

- To su srbomrsci koji su nas trovali bacajući osiromašeni uranijum. Ne može neko ko vam je do juče bio neprijatelj, od sutra biti prijatelj - zaključila je Vulićeva.

Reagovao je i Aleksandar Goganović, Helezov zamjenik u resoru odbrane. On je za Srnu podsjetio da, u skladu sa Dejtonom, nadležnost za formulisanje i vođenje spoljne politike i pitanja odbrane ima Predsjedništvo BiH koje je usvojilo Program reformi koji definiše saradnju BiH sa NATO-om, a nikako integracije u taj vojni savez.

- Kada je riječ o Strategiji spoljne politike za period 2019-2023, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH u mandatu Mladena Ivanića, važno je reći da ona ističe ove godine, tako da će se tek vidjeti kakve će stavove zauzeti Predsjedništvo BiH kada je riječ o tom pitanju za idući petogodišnji period - kazao je on.

Imovina

Komentarišući tvrdnje Zukana Heleza da knjiženje perspektivne vojne imovine na entitete “neće proći”, Aleksandar Goganović je napomenuo da su stavovi predstavnika Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine jasni - da je to riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana