Влада ФБиХ ипак издала само препоруке кантонима о увођењу ВТП правила (исправљено)

Г.С.
Влада ФБиХ ипак издала само препоруке кантонима о увођењу ВТП правила (исправљено)

САРАЈЕВО - ВТП потврде НИСУ ОБАВЕЗНЕ нити се уводи ново правило у ФБиХ, а вијест коју смо на нашем порталу објавили 19. децембра 2021. године, преносећи агенцију “СРНА”, да су у Федерацији БиХ од сутра на снази нове мјере, које подразумијевају ово правило (ВТП), којом се наводило да ће запослени у здравственом и социјалном сектору, те јавним управама морати да имају испуњен један од ова три услова при доласку на радно мјесто, није тачна.

Независном провјером тачности података www.raskrinkavanje.ba  утврђено је да информацијама у објави на нашем порталу означена као “Преношење лажних вијести”. Објави је додата напомена.

Многи домаћи медији објавили су нетачну тврдњу да се ВТП правило уводи у Федерацији БиХ од 20. децембра, позивајући се на мјесец дана стару изјаву.

У чланку објављеном на нашем порталу се наводило да је помоћник федералног министра здравства Марина Бера рекла да је одлучено да се од сутра уведу ВТП потврде, образложивши да је то постала пракса и у другим земљама, што није тачно, јер Марина Бера, помоћник федералног министра здравства, која је у наведеним чланцима представљена као извор информације, није давала изјаве за медије у вези са ВТП правилом нити 19. децембра, нити претходних дана.

Шта су чињенице?

Марина Бера, помоћник федералног министра здравља, која је у наведеним чланцима представљена као извор информације, није давала изјаве за медије у вези са ВТП правилом нити 19. децембра, нити претходних дана.

Влада ФБиХ је, наиме, 18.11.2021, на 291. сједници, донијела одлуку о увођењу правила “вакцинисан-тестиран-преболио (ВТП)” за запосленике/це у здравственом и социјалном сектору, те јавним управама, наводи се у чланку портала Радио Слободна Европа. Правило је требало ступити на снагу 20. децембра.

Изјава Марине Бере, која је цитирана у чланцима у децембру, заправо је настала у новембру, након наведене сједнице Владе ФБиХ. Чланак са њеном изјавом објављен је 18.11 и на страници Владе. Тада су и многи медији пренијели њену изјаву у којој увођење ВТП правила најављује за 20. децембар.

Ипак, на сједници Владе одржаној 2. децембра донесен је закључак којим је препоручено владама кантона да у складу са епидемиолошком ситуацијом у кантонима уводе ВТП правило, а претходна одлука је стављена ван снаге. На званичној страници Владе наводи се:

“Влада ФБиХ је данас донијела закључак којим је препоручила владама кантона да у складу са епидемиолошком ситуацијом у кантонима уводе ВТП правило, те је у складу с тим стављен ван снаге дио важећих наредби који се односио на увођење овог правила у одређене установе од 20. децембра у ФБиХ. 

Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства, наређено је увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба ФМЗ-а.” 

Након што је у медијима 19.12.2021. објављена тврдња да се од 20. децембра уводи правило ВТП на територији Федерације БиХ, Влада ФБиХ објавила је деманти. Саопштено је, између осталог, да је наведена изјава Марине Бере дата у новембру 2021, прије него је Влада ФБиХ ставила одлуку о увођењу ВТП правила на цијелој територији ФБиХ ван снаге:

“Дематирамо све садржаје које за извор данашње информације користе изјаву помоћнице министра здравства Марине Баре дату прије мјесец дана у потпуно другом контексту”, наведено је између осталог у демантију Владе ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана