Vlada FBiH ipak izdala samo preporuke kantonima o uvođenju VTP pravila (ispravljeno)

G.S.
Vlada FBiH ipak izdala samo preporuke kantonima o uvođenju VTP pravila (ispravljeno)

SARAJEVO - VTP potvrde NISU OBAVEZNE niti se uvodi novo pravilo u FBiH, a vijest koju smo na našem portalu objavili 19. decembra 2021. godine, prenoseći agenciju “SRNA”, da su u Federaciji BiH od sutra na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju ovo pravilo (VTP), kojom se navodilo da će zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama morati da imaju ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto, nije tačna.

Nezavisnom provjerom tačnosti podataka www.raskrinkavanje.ba  utvrđeno je da informacijama u objavi na našem portalu označena kao “Prenošenje lažnih vijesti”. Objavi je dodata napomena.

Mnogi domaći mediji objavili su netačnu tvrdnju da se VTP pravilo uvodi u Federaciji BiH od 20. decembra, pozivajući se na mjesec dana staru izjavu.

U članku objavljenom na našem portalu se navodilo da je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla da je odlučeno da se od sutra uvedu VTP potvrde, obrazloživši da je to postala praksa i u drugim zemljama, što nije tačno, jer Marina Bera, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, koja je u navedenim člancima predstavljena kao izvor informacije, nije davala izjave za medije u vezi sa VTP pravilom niti 19. decembra, niti prethodnih dana.

Šta su činjenice?

Marina Bera, pomoćnik federalnog ministra zdravlja, koja je u navedenim člancima predstavljena kao izvor informacije, nije davala izjave za medije u vezi sa VTP pravilom niti 19. decembra, niti prethodnih dana.

Vlada FBiH je, naime, 18.11.2021, na 291. sjednici, donijela odluku o uvođenju pravila “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)” za zaposlenike/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, navodi se u članku portala Radio Slobodna Evropa. Pravilo je trebalo stupiti na snagu 20. decembra.

Izjava Marine Bere, koja je citirana u člancima u decembru, zapravo je nastala u novembru, nakon navedene sjednice Vlade FBiH. Članak sa njenom izjavom objavljen je 18.11 i na stranici Vlade. Tada su i mnogi mediji prenijeli njenu izjavu u kojoj uvođenje VTP pravila najavljuje za 20. decembar.

Ipak, na sjednici Vlade održanoj 2. decembra donesen je zaključak kojim je preporučeno vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, a prethodna odluka je stavljena van snage. Na zvaničnoj stranici Vlade navodi se:

“Vlada FBiH je danas donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH. 

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a.” 

Nakon što je u medijima 19.12.2021. objavljena tvrdnja da se od 20. decembra uvodi pravilo VTP na teritoriji Federacije BiH, Vlada FBiH objavila je demanti. Saopšteno je, između ostalog, da je navedena izjava Marine Bere data u novembru 2021, prije nego je Vlada FBiH stavila odluku o uvođenju VTP pravila na cijeloj teritoriji FBiH van snage:

“Dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu”, navedeno je između ostalog u demantiju Vlade FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana