Обиљежено 27 година од формирања "Тактичке групе" Осмаци

Срна
Обиљежено 27 година од формирања "Тактичке групе" Осмаци

ОСМАЦИ - У Осмацима је обиљежено 27 од година од формирања "Тактичке групе", војне формације у саставу Војске Републике Српске (ВРС) која је у свом саставу имала 1.100 припадника, од којих је 151 борац дао живот за слободу свог народа.

Командант "Тактичке групе" пуковник Бошко Ђуричић рекао је да је ова група формирана од јединица које су до тада на овом простору пружале отпор непријатељу с циљем да се одбрани долина према Шековићима и Зворнику.

Подсјетио је да је дужина фронта износила око 26, а дубина око 20 километара и да је затварањем тог правца омогућено Зворничкој и Бирчанској бригади да успјешно обезбјеђују зону одговорности.

Ђуричић је рекао да је "Тактичка група" војнички одбранила овај простор и вјековна огњишта на којима живе Срби, али је већи дио одузет Дејтонским споразумом.

- Споменик са именима 248 погинулих бораца најбоље говори о припадницима "Тактичке групе" који су дали животе за одбрану овог краја и Републике Српске – истакао је  Ђуричић.

Предсједник Борачке организације Осмаци Раде Јакшић рекао је да је "Тактичка група" Осмаци имала процентуално највише погинулих бораца у Републици Српској - од 1.100 припадника погинуо је 151 борац, односно сваки седми.

Јакшић је подсјетио да је на простору Осмака погинуло 35 бораца из јединица са подручја других општина, 31 борац из Осмака који су били у саставу јединица на другим ратиштима, а била је и 31 цивилна жртва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана