Obilježeno 27 godina od formiranja "Taktičke grupe" Osmaci

Srna
Obilježeno 27 godina od formiranja "Taktičke grupe" Osmaci

OSMACI - U Osmacima je obilježeno 27 od godina od formiranja "Taktičke grupe", vojne formacije u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS) koja je u svom sastavu imala 1.100 pripadnika, od kojih je 151 borac dao život za slobodu svog naroda.

Komandant "Taktičke grupe" pukovnik Boško Đuričić rekao je da je ova grupa formirana od jedinica koje su do tada na ovom prostoru pružale otpor neprijatelju s ciljem da se odbrani dolina prema Šekovićima i Zvorniku.

Podsjetio je da je dužina fronta iznosila oko 26, a dubina oko 20 kilometara i da je zatvaranjem tog pravca omogućeno Zvorničkoj i Birčanskoj brigadi da uspješno obezbjeđuju zonu odgovornosti.

Đuričić je rekao da je "Taktička grupa" vojnički odbranila ovaj prostor i vjekovna ognjišta na kojima žive Srbi, ali je veći dio oduzet Dejtonskim sporazumom.

- Spomenik sa imenima 248 poginulih boraca najbolje govori o pripadnicima "Taktičke grupe" koji su dali živote za odbranu ovog kraja i Republike Srpske – istakao je  Đuričić.

Predsjednik Boračke organizacije Osmaci Rade Jakšić rekao je da je "Taktička grupa" Osmaci imala procentualno najviše poginulih boraca u Republici Srpskoj - od 1.100 pripadnika poginuo je 151 borac, odnosno svaki sedmi.

Jakšić je podsjetio da je na prostoru Osmaka poginulo 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, 31 borac iz Osmaka koji su bili u sastavu jedinica na drugim ratištima, a bila je i 31 civilna žrtva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana