НСРС: Смањење фискалних оптерећења рада

Срна
НСРС: Смањење фискалних оптерећења рада

Бањалука - Министар финансија Република Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас да је сет предложених закона који се разматрају на посебној сједници Народне скупштине Српске у највећем обиму из области пореске политике и да је њихов циљ смањење фискалних оптерећења рада и повећања опорезивања потрошње.

Он је рекао на посебној сједници Народне скупштине да су предложена рјешења у сету тих закона у складу са мјерама из Економске политике Српске за ову годину.

Тегелтија је нагласио да велики проблем у БиХ представља подјела надлежности у области директних и индиректних пореза, рекавши да је Влада Српске предложила измјене стопе ПДВ-а, односно увођење диференциране стопе овог пореза и пролонгирање рока плаћања.

Према његовим ријечима, Влада је предвидјела повећање акцизе на пиво и цигарете, а средства од тог додатног дијела била би намијењена Фонду здравственог осигурања.

Тегелтија је навео да ће се о питању приједлога ПДВ-а и акцизе ићи ка Управном одбору Управе за индиректно опорезивање и надлежним институцијама БиХ.

Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, он је рекао да се суштинска измјена у овом акту односи на смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

Тегелтија је навео да на тај начин, због смањења збирне стопе доприноса реалном сектору, према процјенама, остаје 53,3 милиона КМ што се може искористити за нове инвестиције.

Према његовим ријечима, овим законом се умањује основица доприноса за носиоце некомерцијалних пољопривредних газдинстава са досадашњих 30 одсто од просјечне бруто плате у Српској на 20 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана