Новитовић: Раст водостаја Саве, у опадању Уна и Сана

Срна
Foto: Велибор Трипић

НОВИ ГРАД - Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да се данас очекује додатни пораст водостаја Саве и изложеност ризику Градишке и Српца, док су ријеке Уна и Сана у опадању.

-Према информацијама које сам добио, у Српцу има заплављених објеката, у Градишци је поплављено пољопривредно земљиште. Имамо стабилизацију временских прилика, неких 12 сати без падавина тако да убрзо очекујемо да изађемо из ове ситуације - рекао је јутрос Новитовић.

Он је истакао да су водостаји у опадању у Приједору, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици.
Новитовић је навео да се прати доток воде узводно од Приједора и Новог Града, али и дешавања у Словенији, Хрватској, водостај Купе, Коране, Саве.

-Према свим информацијама које нам доставља Републички хидрометеоролошки завод, правимо планове поступања у наредна три дана. Имамо изузетно добру сарадњу са свим локалним заједницама од Приједора, Новог Града, Костајнице, Градишке, Дубице, Српца - рекао је Новитовић.

Према његовим ријечима, прошло се са најмањим могућим последицама, али искуства и научене лекције показују да се не смије дозвољавати да се поплаве дешавају на истим локалитетима, због чега се мора појачати превентивно дјеловање, почети изградња насипа.

-Поплаве су нам углавном у небрањеним просторима. Морамо ојачати постојеће објекте - каже Новитовић.

Прецизирао је да се то односи и на препумпну станицу у Новом Граду из педесетих година прошлог вијека, за шта се у краткорочним плановима мора наћи рјешење. То је, истакао је, приоритет у овој локалној заједници јер се не смије дозволити да Нови Град буде у ризику.

Новитовић је напоменуо да Републичка управа помаже у оваквим ситуацијама, али у случају да се појави ситуација из 2014. године на већем простору планови се морају прилагођавати.

-Водостај ријеке Уне у Костајници опада и јутрос је износио 486 центиметара. Водостај је јутрос у 8.00 часова за 13 центиметара нижи него синоћ када је измјерен највиши водостај у протекла три дана од 499 центиметара - рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Он је истакао да је овај ниво био само шест центиметара нижи од водостаја Уне 2014. године, када је измјерено 505 центиметара.

Према његовим ријечима, пумпе у Улици Ранка Шипке и даље раде, а пут према Козарској Дубици је још непроходан.

Пашић је подсјетио да, према одлуци општинског Штаба за ванредне ситуације, данас у Костајници не раде Основна школа “Петар Мећава”, Средњошколски центар и Клуб за дјецу “Кестенко”.

- Обилне падавине су у Крупи на Уни причиниле штету на путевима и у пољопривреди - изјавио је начелник општине Младен Кљајић.

Он је истакао да је штета на путевима већ евидентна, као и да су бујице оштетиле све макадамске путеве, које је неопходно санирати.

Кљајић је навео да ће се конкретније о штети у пољопривреди моћи говорити након што се вода повуче са парцела.

Усљед обилних падавина из корита су изашле рјечице и потоци, те заплавили пољопривредно земљиште.

У овој локалној заједници раде све службе и одвија се настава у Основној школи “Бранко Ћопић”.

Грађанима је препоручено да воду за пиће превентивно прокувају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана